Producerea frigiderelor FRAM la UM Sadu ar putea fi reluată

Conducerea Uzinei Mecanice Sadu vrea să redeschidă segmentul de producţie a frigiderelor FRAM, la care s-a renunţat cu ani în urmă. Această posibilitate a fost discutată deja cu autorităţile locale, dar şi cele judeţene. Primarul din Bumbeşti Jiu, Constantin Bobaru, spune că reactivarea acestui segment se va putea face doar cu sprijinul ministerului de resort. O altă posibilitate este aceea de a fi înfiinţate ateliere care să producă lăzi de lemn şi cutii de carton pentru transportul muniţiei. Deocamdată acestea sunt simple idei.

Uzina Mecanică Sadu este cuprinsă în Strategia Naţională de Securitate şi în viitor există posibilitatea unei retehnologizări. Asta ar presupune ca partea de manoperă să fie preluată de utilaje ceea ce ar conduce la reducerea numărului de personal. O variantă discutată în ultima vreme este aceea de a fi reactivat segmentul în care s-au produs frigiderele FRAM, unde ar putea să se regăsească o parte din salariaţii eliminaţi din procesul de producţie. O altă posibilitate este aceea de a fi înfiinţate ateliere care să producă lăzi şi cutii pentru transportul muniţiei. Rămâne de văzut dacă vor fi găsiţi investitori, în condiţiile în care UM Sadu are datorii către furnizori şi nu mai prezintă încredere când vine vorba de noi colaborări. “Făceam o socoteală cu colegii mei şi ne-am dat seama că noi dăm în ţară mulţi bani. De exemplu, cumpăr cutii de lemn din Vâlcea şi alte judeţe. Nu cred că în Sadu nu poţi să faci un atelier. Cutii de carton de muniţie ar trebui mai mult pe piaţa civilă americană. Se cer pacheţele mici, colorate, care se pot face. Mase plastice se pot face. Nu cred că nu găsim în zonă pe cineva dispus să investească cât să deschidă aşa ceva şi să angajeze oameni”, a declarat Gheorghe Stoica, directorul UM Sadu.

Discuţii

Discuţii în acest sens s-au purtat la nivelul autorităţilor locale şi judeţene. “O parte din materialele adiacente producţiei putem să le facem aici. Mai mult decât atât, am discutat ipoteza de a reactiva o mică parte economică din uzină. Mă refer la frigiderul de mic litraj. Eu chiar am discutat cu o parte din cei care şi-au desfăşurat activitatea acolo, am discutat şi pe studierea posibilităţii a ceea ce înseamnă reluarea producţiei la regulatoarele de butelie, care acum se importă, nu mai sunt producători în ţară. Am discutat joi cu cei din conducerea judeţului şi încercăm să purtăm o astfel de discuţie la nivelul ministerului. Poate reuşim să vină domnul ministru, pentru că noi anul acesta împlinim 500 de ani de atestare istorică”, a declarat Constantin Bobaru, primarul oraşului Bumbeşti Jiu.

CRITIC

În prezent, situaţie este una critică în UM Sadu, datorită faptului că se lucrează pe partea de producţie numai câteva zile pe lună. În cadrul unităţii lucrează peste 900 de oameni.            

Vizualizări: 328

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: