Arestarea sau libertatea lui Condescu se decide azi la tribunal

Tribunalul Gorj va lua astăzi în discuţie cererea procurorul Emil Moţa, privind arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Marin Condescu şi Viorel Temelescu, preşedinte şi vicepreşedinte la clubul Pandurii. Cei doi au fost liberi pentru o noapte, după cele 24 de ore de arest dispuse de poliţie. Judecător de caz va fi Teofil Boncu. Surse din anturajul lui Marin Condescu susţin că sindicalistul va fi reprezentat astăzi la proces de doi avocaţi de calibru, Ilie Iordăchescu - decanul Baroului Bucureşti şi avocatul Anatol Pânzaru, de la Baroul Cluj. 

Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului, procuror Cristina Ciobanu, contractele de cesiune cu firma Edenred România SRL Bucureşti poartă ca dată a încheierii lor zilele de 23 martie 2011, la 6 aprilie şi 29 septembrie 2011. „Semnătura de la rubrica „Cedent” nu aparţine societăţii Edenred România SRl, iar impresiunea ştampilei nu este una autentică, fiind una realizată cu ajutorul mijloacelor informatice. Folosindu-se de aceste contracte false inculpaţii au indus în eroare reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia pentru a vira, în baza primului contract, 900.000 lei, alţi 900.000 de lei în baza celui de-al doilea contract şi suma de 1,6 milioane lei în baza celui de-al treilea contract reţinut ca fiind falsificat, în conturile Clubului Pandurii”, declară Ciobanu. Pe cel de-al treilea l-a plătit, au constatat anchetatorii. „Urmare a depistării de către reprezentanţii societăţii Edenered a unei plăţi ilegale în luna august 2012, inculpatul Condescu Marin, ca preşedinte al Clubului Pandurii, a achitat către această societate comercială, în mod eşalonat, în cinci tranşe, între 5 septembrie 2012 – 22 iunie 2013, suma totală de 1,6 milioane lei, restituind întreaga sumă încasată necuvenit din cel de-al treilea contract falsificat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Condescu a susţinut, în perioada de dinaintea arestării, că cei de la Edenred au recunoscut în permanenţă contractul, clubul a purtat corespondenţă cu firma, datoria a fost şi eşalonată în două rânduri, a fost chiar şi un proces pe rol între părţi pentru că Pandurii nu a respectat eşalonarea, dar niciodată Edenred nu a negat valabilitatea contractului. Singura lor menţiune a fost că nu ştiu cine a semnat contractul, pentru că angajaţii s-au tot schimbat. În privinţa aplicării ştampilei din calculator, Condescu o consideră normală, câtă vreme părţile nu au fost faţă în faţă la semnarea contractului, totul făcându-se cu ajutorul calculatorului, faxului, internetului.

Vicepreşedintele de la Pandurii, Viorel Temelescu, audiat şi el miercuri la Parchet, este acuzat oficial de comiterea în formă continuată a infracţiunii de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, tot în legătură cu contractele de cesiune.

Prejudiciul calculat de procurori a crescut de 13 ori!!!

Audierea lui Condescu la parchet a vizat şi împrumuturile pe care acesta le-a făcut la bănci în nume personal şi cu care a finanţat pentru perioade scurte de timp Clubul Sportiv Pandurii, procurorul de caz susţinând că preşedintele Consiliului de Administraţie al echipei de fotbal şi-a însuşit în mod nelegal peste 2,6 milioane de lei. Interesant este că poliţia, cu numai o zi înainte, a anunţat un prejudiciu de 200.000 de lei, adică de 13 ori mai mic!!!

Banii ar reprezenta diferenţe de curs valutar pe care Condescu le-ar fi încasat în mod necuvenit. „Ca administrator al Clubului Pandurii, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 2011 – 2013 a împrumutat Clubul Sportiv cu diferite sume de bani provenite din împrumuturi bancare contractate de inculpat, iar ulterior, cu ocazia restituirii sumelor de către Clubul Sportiv, inculpatul a beneficiat în mod necuvenit de sume de bani mai mari decât cele legale, justificând în mod formal diferenţele ca provenind din diferenţele de curs leu-euro. S-a reţinut că inculpatul şi-ar fi însuşit în mod personal sume de bani care, totalizate, depăşesc 2,6 milioane lei, cu care a prejudiciat interesele patrimoniale ale Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu”, a precizat Ciobanu.

Condescu a susţinut că a împrumutat clubul în total 3,1 milioane de euro, făcând la bancă zece împrumuturi, din care şapte în euro şi trei în lei. El însă a împrumutat clubul numai în lei. Potrivit unor calcule făcute de liderul sindical, el este cel care are de recuperat bani de la club, ca urmare a diferenţelor de curs valutar.

ACUZAŢII NOI

Conform sursei citate, Condescu este acuzat de comiterea în formă continuată a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

DECIZIE

Procurorii au cerut ieri după-amiază arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor doi, însă Tribunalul Gorj va judeca solicitarea respectivă joi la ora 11.00. Judecătorul de caz, Teofil Boncu, a menţionat că a avut mai multe dosare dificile de judecat pe parcursul zilei, iar dosarul şefilor de la Pandurii este unul foarte complex, care necesită mai multe ore pentru analiză, procesul riscând să se prelungească mult în cursul nopţii de miercuri spre joi.

„La Pandurii e iubirea şi suferinţa”

Condescu a plecat de la Tribunal menţionând că nu are emoţii pentru joi întrucât crede că Justiţia îşi va face datoria. La ora 19.00, când acesta a părăsit sediul Tribunalului Gorj, unde aştepta judecarea cererii de arestare preventivă, la sediul IPJ Gorj a fost lăsat în libertate şi vicepreşedintele Viorel Temelescu, după ce au expirat cele 24 de ore de reţinere. Marin Condescu a fost eliberat la ora 16.30, imediat după ce a părăsit sediul IPJ Gorj el mergând la stadion, acolo unde jucătorii de la Pandurii aveau antrenament. Condescu a fost primit cu aplauze, jucătorii declarând că sunt alături de şeful lor, acesta explicând drumul făcut la stadion prin faptul că „la Pandurii e iubirea şi suferinţa”.

Cel mai celebru jucător al echipei, Eric, a precizat că reţinerea pentru 24 de ore nu a afectat moralul Pandurilor. Fotbalistul spune însă că un mandat de 29 de zile ar putea avea conotaţii negative, asta şi în contextul în care în următoarea lună Pandurii ar urma să joace ultimele meciuri din Europa League, dar şi derby-ul cu Dinamo din Cupa României.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: