Profesorii, amendaţi cu 600 de lei dacă nu-şi fac analizele

Începutul anului şcolar aduce în actualitate o veche problemă a cadrelor didactice: analizele medicale. Ca în fiecare an, profesorii nu ştiu dacă analizele sunt gratuite sau le plătesc din buzunarul lor. Cert este că la catedră nu ajung profesorii care nu au trecut întâi pe la medic. Mai mult, dacă nu-şi fac examenul medical riscă o amendă de până la 600 de lei

Luni este prima zi de şcoală, iar profesorii trebuie să-şi ducă rezultatele la secretariatul instituţiilor de învăţământ în care îşi desfăşoară activitate. Deşi legislaţia spune că aceştia beneficiază de gratuitate pentru efectuarea acestor analize, realitatea este alta. Cadrele didactice cel mai probabil îşi vor plăti din buzunar aceste investigaţii medicale. „Legea spune că aceste investigaţii sunt gratuite însă în realitatea ele trebuiesc plătite, fie că sunt efectuate în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică, fie la spital sau la cabinet particular, pentru că nu le decontează nimeni. Cadrele didactice trebuie să le depună la secretariatul şcolii unde predă”, a declarat Mariana Cochină, purtător de cuvânt al Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj.

Analizele costă 40 de lei, dar amenda în cazul în care nu merg la medic este de 600 de lei. „Potrivit legislaţiei în vigoare cadrele didactice trebuie să-şi facă analize, în special cei care distribuie laptele şi cornul, cei care pregătesc mâncarea în internate şi cei care intră la clase să predea. La noi la DSP, analizele pentru cei care distribuie laptele şi cornul costă 41 de lei, la cabinetele particulare pot fi alte preţuri. Cert este că noi vom verifica dacă cei din învăţământ şi-au făcut analizele şi dacă constatăm că acest lucru nu s-a întâmplat cei în cauză vor fi sancţionaţi cu amendă contravenţională în valoare de 600 de lei, şi oricum trebuie să-şi facă analizele”, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt DSP Gorj.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: