Profesorii au salarii mai mici decât muncitorii necalificaţi

Majorarea salarială de 50% pe care guvernul a refuzat să o acorde profesorilor nu este chiar atât de mare pe cât pare. Potrivit lui Ionel Manţog, consilier judeţean din partea PD-L Gorj, un director de colegiu din Târgu Jiu abia pleacă acasă cu circa 23 de milioane de lei vechi într-o lună. Manţog a dat publicităţii o situaţie a salariilor de la un colegiu din Târgu Jiu, din care rezultă faptul că un profesor debutant are în jur de şapte milioane de lei vechi, iar un titular fără vechime mare abia se apropie de opt milioane de lei

În acest context, Ionel Manţog atrage atenţia asupra faptului că majorarea de 50% se aplică unor salarii foarte mici, astfel că bugetul nu are cum să fie foarte afectat. „Creşterea salarială se înscrie în bugetul de 6% din PIB alocat prin lege învăţământului. Nu este adevărat nici faptul că dacă se dau banii la profesori, nu mai sunt bani pentru investiţii. Vă spun încă o dată că în ultimii doi ani s-au dau foarte mulţi bani pentru investiţii, firmele de construcţii au fost puţine, prea puţine pentru numărul mare de lucrări. În aceste condiţii, firmele de construcţii şi-au impus condiţiile de preţ şi de calitate, astfel că au făcut lucrări la preţuri mari şi de proastă calitate“, susţine consilierul judeţean al PD-L.

Manţog spune că i se pare mai normal să se investească mai mult în oameni decât în clădiri: „Pot să-mi imaginez mai degrabă o şcoală cu profesori foarte buni, chiar dacă nu arată foarte bine, decât o şcoală cu laboratoare ca la NASA, dar cu profesori care eventual au terminat liceul sportiv“.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: