Profesorii, lăsaţi fără sporuri: Suntem discriminaţi!

Revoltă printre dascălii gorjeni. Sporul pentru calculator nu se mai acordă decât informaticienilor, iar salariile sunt mai mici decât ale altor colegi din sistemul bugetar. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţă proteste în cazul în care nu va primi un răspuns din partea Guvernului cu privire la salarizarea cadrelor didactice şi reducerea posturilor din învăţământ.

Profesorii se consideră discriminaţi în raport cu ceilalţi angajaţi din sistemul bugetar. „Cei care lucrează în învăţământ, discriminatoriu faţă de alte sectoare de activitate, nu au drepturile pe care le au alţi angajaţi. Și aici mă refer la personalul nedidactic care a fost echivalat cu personalul de îngrijire sau administrativ de la Consiliile Locale, dar dumnealor au uitat că cei de la CL au salariu de două sau de trei ori mai mare decât cei care lucrează în învăţământ. S-a ajuns ca un șofer de primărie să aibă salariul mai mare decât un profesor”, s-a revoltat Constantin Huică, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj.

Guvernul a limpezit apele și în privinţa sporului pentru calculator. Astfel, doar profesorii de informatică mai pot primi un bonus de până la 15 % din salariu. „Celelalte persoane nu mai beneficiază de acest spor. Îngrijitorii, care lucrează cu substanţe nocive, nu beneficiază de niciun spor. Bibliotecarii, dacă au mai mult de 12 volume, vor beneficia de spor în condiţiile unor măsurători. Aplicarea legii salarizării nu ne ajută cu absolut nimic. Profesorii au rămas în treapta a zecea din 12. Profesorii pierd, în continuare. Sporul de dirigenţie, de 10% la salariu, nu se mai regăsește în grilă. Sunt multe neclarităţi”, a mai spus Huică.

PROTESTE

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că se va consulta şi cu membrii de sindicat în vederea declanşării grevei generale. „Salariul mediu net în administraţia publică este de 3.800 de lei, iar în centre universitare în jur de 2.000 de lei. Prin urmare, vom cere Guvernului, în regim de urgenţă, nişte întâlniri, Guvernului şi celorlalte ministere, iar dacă în maximum două săptămâni vom constata lipsă de invitaţie la discuţii, vom trece la proteste. Primele preconizate sunt pichetările”, a spus Hăncescu.

Vizualizări: 3,004

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: