Profesorii unui liceu din Gorj amenință cu greva

Conducerea Liceului Tehnologic Bîlteni anunță că va declanșa greva generală dacă Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj nu va fi de acord cu înființarea clasei de filologie în anul școlar viitor, adică de profil teoretic.

Reprezentanții inspectoratului au spus că vor fi reduse clasele teoretice în tot județul, pentru că există un ordin de ministru în care se arată că cel puțin 35% din clasele de a IX-a trebuie să fie de școală profesională.

Constantin Deaconescu, directorul unității de învățământ preuniversitar, spune că trebuie înființată clasa de filologie, pentru că asta vor părinții elevilor de la clasa a VIII-a. ”Noi am făcut chestionare în toată zona. Părinții vor exact ce am cerut noi, clasă de matematică-informatică, clasă de filologie și clasă de electric, plus două clase de profesională. La noi vin copii din Piscuri, Plopșoru, Ceplea, Bîlteni, am și copii din Rovinari. Am făcut chestionare la școli. În februarie avem întâlnire cu părinții. Ce le spun? Că n-avem clasă”, a declarat Constantin Deaconescu.

Directorul a mai spus că nu există temeri în rândul profesorilor că vor rămâne fără catedră și că, din contră, vor scoate posturi pentru titularizare. ”S-au pensionat și sunt ore vacante. Nu avem deficit de ore. Nu luptăm pentru dascăli”, a spus Deaconescu.

Directorul Liceului Tehnologic Bîlteni crede că sunt alte interese pentru care unității pe care o conduce să nu i se permită înființarea clasei de filologie. ”A zis că nu dă la licee tehnologice. Da, perfect. L-am întrebat de ce la Turceni a dat două clase de teoretic. A spus că dacă nu dă acolo se duc copiii la Filiași. A făcut excepții. Și la Târgu Jiu a dat câte o clasă de liceu, atât, ca să umple numărul de clase la Ecaterina, Spiru, Tudor, unde s-au titularizat toți inspectorii, cu câteva excepții”, a mai spus Constantin Deaconescu.

Și la Colegiul "Gheorghe Tătărescu" din Rovinari au fost tăiate toate clasele de liceu, profil teoretic. “S-a aprobat doar o clasă de liceu tehnologic și trei de profesională. Planul de școlarizare cerut de liceu includea și clasele de teoretic și doar două de profesională. Există absolvenți de clasa a VIII-a, cu rezultate bune, care nu-și permit să facă naveta în Tg-Jiu la un liceu cu clase de teoretic”, ne-a scris un cadru didactic.

ISJ Gorj a propus Ministerului Educației un plan de școlarizare cu 125 de clase de liceu, dar i s-a cerut să revină cu un plan cu 115 clase.

Vizualizări: 3,052

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: