Profesorul Jean Popescu, donator fidel al Muzeului Judeţean

A donat Muzeului Judeţean Gorj obiecte vechi pentru a arăta nepoţilor şi strănepoţilor nivelul de cultură al celor care au trăit pe meleaguri gorjeneşti. Jean Popescu a fost profesor de limba rusă şi director adjunct la Liceul Tudor Vladimirescu în urmă cu 30-40 de ani. De la el au învăţat carte fostul ministru al sănătăţii, Mircea Beuran, cardiologul Ştefan Brădişteanu sau Constantin Copotoiu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.

La cei 80 de ani ai săi, profesorul Jean Popescu a devenit donator fidel al Muzeului Judeţean Gorj. „Am donat o trăsură, un car, o sanie de lemn, o vânturătoare, pietre de moară, un ţest de copt pâinea, o piuă sau o maşină de cusut Teutonia. Cea mai mare parte a bunurilor a aparţinut boierului Năiţă Voiculescu din Lixeni, Stăneşti, părinţilor Angela Popescu şi Constantin Popescu. Obiectele acestea sunt foarte vechi, au aparţinut bunicilor lor”, spune profesorul Jean Popescu. Toate aceste obiecte sălăşluiesc acum în curtea Muzeului Arhitecturii Populare din Curtişoara. „Am donat aceste obiecte pentru a arăta nepoţilor şi strănepoţilor noştri nivelul de cultură al ţăranilor noştri, capacitatea creativă şi direcţionarea activităţii spre crearea de unelte şi obiecte casnice pentru a-şi uşura munca. În Gorj sunt mulţi oameni care ar putea să contribuie la îmbogăţirea patrimoniului muzeului şi fiecare gospodar ar avea câte ceva important de donat. Eu am mai multe obiecte de donat şi le voi dona”, menţionează Jean Popescu. Acestuia îi pare rău acum că nu a donat mai devreme muzeului obiecte preţioase. „Am avut o batoză de treierat, o presă de ulei ţărănească şi un gater. Am avut o moară ţărănească cu ciutură care măcina pentru zeci de comune”, îşi aminteşte profesorul. Fostul director al Liceului „Tudor Vladmirescu” îşi aminteşte şi de mama sa, Angela Popescu, cea care a înfiinţat o formaţie de fluieraşi şi care a cunoscut-o pe Maria Lătăreţu. „Mama mea, Angela Popescu, a fost o femeie deosebită. S-a ocupat de ridicarea nivelului cultural al satului Stăneşti. A reuşit să formeze o echipă de fluieraşi şi băciţe de 80 de persoane. Ansamblul artistic a luat zeci de premii la concursuri în anii ‘70. Era prietenă bună cu Maria Lătăreţu, căreia îi făcea şi vizite la Bucureşti”, mai menţionează profesorul Jean Popescu.

Fostul ministru al sănătăţii, elev la „Tudor”

Profesorul Jean Popescu a petrecut peste 30 de ani în învăţământ ca profesor, director şi inspector şcolar. „Am absolvit două facultăţi Institutul „Maxim Gorki” şi Facultatea de Limbă şi Literatură Română la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj. „Am predat limba şi literatura rusă până la intrarea ruşilor în Cehoslovacia. Elevii erau atraşi mai mult de literatura rusă decât de limbă. Nu erau atraşi de limbă nici elevii, nici părinţii”, menţionează acesta. Ca profesor la Liceul „Tudor Vladimirescu” Jean Popescu i-am avut elevi pe fostul ministru al sănătăţii, Mircea Beuran, pe cardiologul Ştefan Brădişteanu sau pe Constantin Copotoiu, actualul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: