Ţintuit în scaunul cu rotile, încearcă să-şi facă un nume în folclorul românesc

Neluţu Trandafir este poate cel mai mare exemplu de curaj şi ambiţie pe care l-au putut cunoaşte târgujienii. Chiar dacă de mai bine de 24 de ani este ţintuit într-un scaun cu rotile, Neluţu cântă şi azi îndemnat de aceeaşi pasiune pentru folclor pe care o avea şi cu mulţi ani în urmă. Un accident stupid l-a marcat pentru totdeauna, dar cele două fetiţe pe care le-a adus pe lume îi duc mai departe numele şi faima de care s-a bucurat odată.

Colaborator al Ansamblului Artistic „Maria Lătăreţu”, Neluţu a compus peste 50 de piese iar multe dintre ele sunt astăzi şlagăre pe posturile naţionale. A participat la mai mult de 17 festivaluri întorcându-se tot cu atâtea premii. Viaţa a fost crudă cu unu dintre cei mai cunoscuţi solişti de muzică populară din Mehedinţi, dar dorinţa de a triumfa şi de a se bucura alături de publicul lui l-au încurajat să nu renunţe. „Am trecut prin multe experienţe unele frumoase altele mai puţin frumoase. Multe dintre piesele compuse de mine pentru alţi solişti sunt şlagăre acum pe posturile de muzică însă niciodată nu am primit din partea lor recunoştinţă. Asta m-a determinat să nu mai compun pentru ei şi acum sper să mă ajute Dumnezeu să scriu o carte cu memoriile şi amintirile mele”, a declarat Neluţu Trandafir.

În scaun cu rotile de 20 de ani

Vârsta de 24 de ani i-a adus lui Neluţu cea mai tristă veste, o veste care îi curma sensul vieţii. „La 24 de ani am avut un accident de maşină. Era să dau peste o fată şi pentru că am evitat-o mi s-a întâmplat asta. Era viaţa ei sau ţintuirea mea într-un scaun cu rotile. Am ales ceea ce vedeţi. Am stat un an de zile în spital şi când am ieşit am ştiut că trebuie să mă apuc din nou de muzică”, a mărturisit Neluţu Trandafir. Revenirea nu a fost însă cum se aştepta şi asta pentru că trebuia să se prezinte pe scenă într-un cărucior. Multe dintre instituţiile de cultură din Mehedinţi i-au întors atunci spatele răpită fiindu-i şansa de a mai participa pentru o perioadă la marile festivaluri din ţară. „M-am lovit atunci de concepţia oamenilor de cultură de după revoluţie, comunişti care nu mi-au dat voie să particip pe motiv că dă urât pe scenă. Înainte de a avea accidentul am făcut Şcoala Populară de Artă din Timişoara şi am activat la Ansamblul „Doina Armatei” din Lugoj”, a declarat Neluţu Trandafir. După mai multe umilinţe, Neluţu s-a decis să se stabilească definitiv în Târgu Jiu iar viaţa şi-a urmat cursul firesc. Are două fete de care se simte foarte mândru şi o soţie care a fost alături de el în cele mai întunecate momente din viaţă. S-au căsătorit imediat după accident fără să-i pese o clipă că omul cu care îşi va împărtăşi viaţa nu va mai putea merge niciodată. „M-am căsătorit în scaun cu rotile, soţia mea m-a încurajat întotdeauna. Am două fetiţe care mi-au moştenit talentul şi sunt mândru de ele. Cea mare studiază vioara de opt ani de zile şi a câştigat zeci de premii naţionale. Cea mică vrea să-i calce pe urme. Recent, una din poeziile fetei cele mari a fost selectată la un concurs din India”, a declarat Neluţu Trandafir.

La 44 de ani, Neluţu Trandafir cântă şi ascultă numai folclor, compune muzică şi versuri şi nu de puţine ori a fost chemat pe marile scene ale ţării să cânte doina ţintuirii lui într-un scaun cu rotile.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: