Profituri uriaşe la companiile pregătite pentru privatizare

Complexurile energetice Turceni şi Rovinari, dar şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia au avut profituri istorice în anul 2011. Ziarul Financiar a scris ieri despre aceste companii, care au înregistrat profituri uriaşe chiar în pragul privatizării.

În anul privatizării, când statul român se pre­gă­teşte să listeze pe bursă pachete minoritare din perlele energetice, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, dar şi să vândă participaţii majo­ri­tare din producătorii de energie termo, topul celor mai mari 15 firme din portofoliul Minis­terului Economiei în funcţie de afacerile din 2011 arată rezultate în creştere cu circa 15%, de la 20,1 miliarde de lei la circa 23,2 miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar.

Gorjul a ţinut becurile aprinse în ţară

Complexul Energetic Turceni a ajuns la afaceri de peste două miliarde de lei, în creştere cu 92% comparativ cu 2010, aceasta fiind cea mai mare cifră de afaceri înregistrată de companie de la înfiinţare. Complexul Energetic Rovinari, a doua mare termocentrală din bazinul Olteniei, a ajuns la 1,4 miliarde de lei, cu 83% mai mult com­parativ cu 2010, în timp ce Complexul Energetic Craiova a ajuns la 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 26%.

Avansul înregistrat de cei trei producători de energie termo a venit în contextul în care România a fost confruntată anul trecut cu o secetă majoră care a influenţat negativ Hidro­electrica, firmă de stat care şi acum lucrează cu clauzele de forţă majoră activate pe toate contractele directe de vânzare a energiei.

Practic, activitatea unităţilor termo pe cărbuni, şi mai ales a celor trei termocentrale, a ţinut becurile aprinse în România, în contextul în care în unele zile, în anumite intervale orare, Hidro­electrica nu producea nici măcar cât parcurile eoliene, deşi compania este cel mai mare produ­cător de energie din România.

La finalul săptămânii trecute, Consiliul Concurenţei a avizat înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, care va fi format în urma fuziunii dintre Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova şi SNLO.

SCĂDERE

După un profit de 70 de milioane de euro în 2010, Hidroelectrica a ajuns la un câştig de numai 15,7 mil. lei (3,7 mil. euro)  în 2011, de aproape 20 de ori mai mic decât cel din 2010.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: