Proiect: Pasaje subterane pietonale la Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu vrea să realizeze de-a lungul străzii Unirii trei pasaje pietonale subterane. Astfel s-ar fluidiza traficul rutier și ar scădea și numărul accidentelor rutiere și gradul de poluare. Numai că primăria are nevoie de 14 milioane de euro pentru a pune în operă acest proiect, bani pe care vrea să îi atragă din fonduri europene sau guvernamentale. Primăria a plătit 80.000 lei unei firme din Capitală, cea care a proiectat inclusiv pasajul Basarab, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în acest sens.

Pasajele pietonale subterane au fost proiectate pentru a fi realizate în în intersecțiile de la Piața Centrală, de la Complexul Parâng și cel din zona Republicii. Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți condițiile deplasărilor pietonale adiacente coridorului străzii Unirii și fluidizarea traficului rutier. În interiorul acestor pasaje pietonale subterane ar urma să fie înființate și baruri, dispecerat, grupuri sociale, spații dedicate activităților culturale și alte dotări conexe necesare pentru funcționarea corespunzătoare acestor spații.
Primăria a realizat un studiu de fezabilitate în acest sens, proiect realziat de firma de proiectare și consultanță Metroul SA, din București. "50% din totalul deplasărilor la nivelul orașului se realizează pietonal. În special persoanele neangajate, respectiv elevii și studenții folosesc în proporție de 65-70% deplasările pietonale, ceea ce conduce la ideea că acestea trebuie în continuare încurajate", a declarat Ionuț Mitroi, reprezentat al firmei de proiectare.
Totodată, din statistici a reieșit faptul că principala cauză a accidentelor produse în ultimii 4 ani în Târgu Jiu este neacordarea priorității de trecere pietonilor. Cele mai predispuse zone sunt Bulvardul Republicii, Strada Constantin Brâncuși, Calea Severinului, strada Unirii și Victoriei.
Cel mai mare dintre pasajele pietonale ca și dimensiuni și complexitate va fi cel din zona Pieței Centrale. Fiecare intrare în pasaje va avea lift din sticlă și accese cu scări fixe. Pasajele vor beneficia de lumină naturală prin amplasarea în mijlocul intersecției a unor luminatoare. "La primul pasaj, față de celelalte, s-a realizat o legătură către Parcul Brâncuși prin acest aparat de acces ce conține gradene, scări fixe și două spine verzi la intrări, de imagine, de la parc către pasaj. Întrând în pasaj întâlnim funcțiuni socio-culturale cum ar fi cafe-bar, librărie, spații comerciale și de presă precum și spații tehnice", a explicat Vlad Andreescu, reprezentat al SC Metroul SA.
Administrația locală din Târgu Jiu vrea să obțină fonduri europene sau guvernamentale pentru a realiza acest proiect. Investiția presupune inclusiv devierea rețelelor de apă, canal, gaze, electricitate, pentru care primăria a obținut de furnizori acorduri de principiu. Reprezentanții primăriei spun că vor încerca să obțină finanțare și separat pentru fiecare pasaj în parte.
Dacă primăria va reuși să obțină finanțare pentru acest proiect lucrările ar trebui finalizate în termen de 2 ani. Pe durata lucrărilor traficul va fi deviat, doar mijloacele de transport în comun vor putea circula pe strada Unirii.

Vizualizări: 1,485

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: