Proiectele pentru Măsura 112, selectate în baza punctajului

Proiectele depuse pentru Măsura 112, care vizează Instalarea Tinerilor Fermieri, vor obţine finanţare în baza punctajelor. Pentru prima dată suma alocată la nivel naţional a fost depăşită şi ca atare vor exista proiecte conforme şi eligibile ce nu vor obţine finanţare. La nivelul judeţului Gorj au fost declarate conforme un număr de 108 proiecte.

Suma de 50 de milioane de euro alocată la nivel naţional pentru sesiunea de depunerea a proiectelor pe Măsura 112, încheiată la sfârşitul lunii iulie, a fost depăşită. Pentru prima dată proiectele vor fi selectate în baza punctajelor, iar foarte mulţi tineri fermieri riscă să rămână fără finanţare în condiţiile în care nu fac parte dintr-o formă asociativă, nu sunt proprietarii exploataţiei sau nu provin dintr-o zonă defavorizată. “În această sesiune, la nivel naţional au fost depuse 4.083 de proiecte conforme cu o valoare totală de aproximativ 83,5 milioane de euro. Dintre acestea 108 proiecte sunt ale tinerilor fermieri din Gorj. Întrucât a fost depăşită suma alocată, pentru prima dată punctajele obţinute de fiecare proiect vor decide acordarea finanţării”, a declarat Cosmin Mazilu, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Gorj. Tinerii fermieri au solicitat sprijin financiar pentru dezvoltarea unor activităţi diverse, dintre care cele mai accesate au fost cele pentru apicultură şi ferme vegetale. De asemenea, beneficiarii Măsurii 112 au cerut fonduri nerambursabile şi pentru exploataţii horticole şi exploataţii de creşterea animalelor. “Solicitanţii ai căror proiecte au fost declarate conforme, dar nu vor fi selectate din cauza scorajului mic au posibilitatea să-şi retragă dosarele şi să le redepună în perioada 1- 30 noiembrie”, a mai precizat Cosmin Mazilu.

CREŞTERE

Începând cu sesiunea viitoare potenţiali beneficiari ai măsurii “Instalarea tinerilor fermieri” ar putea obţine un sprijin financiar majorat de la 25.000 de euro la 40.000 de euro. De asemenea, plafonul minim de 10.000 de euro se estimează că va ajunge la 12.000 de euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea de 6 UDE. Pentru această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creşte cu 4.000 euro/ 1 Unitate de Dimensiune Economică (UDE) comparativ cu 2000 de euro pentru 1 UDE, sumă care se primea până în momentul de faţă. 

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: