Bazinul minier Jilţ, viabil încă 40 de ani

Cariera Jilţ este una dintre cele mai profitabile din judeţul Gorj şi asta pentru că a reuşit să menţină nişte costuri de producţie scăzute comparativ cu celelalte unităţi din judeţ. Ce investiţii au fost făcute, cum s-a reuşit păstrarea acestor costuri, dar şi ce planuri de viitor sunt aflăm de la Ion Paraschivu, directorul Direcţiei Miniere Jilţ.

Aveţi cele mai mici costuri de producţie. Cum aţi reuşit să păstraţi aceste costuri?

Da, costul este unul destul de bun. Avem undeva la 47 de lei pe tonă, e bun. Costul acesta este cumva tras în spate de faptul că avem în dotare şi minele de subteran, mina Dragoteşti, unde evident preţurile pentru tona de cărbune sunt mai mari. La Tehomir este undeva mai jos, dar totuşi mina Tehomir produce destul de rentabil cărbune, în mod sigur mai rentabil decât celelalte exploatări de subteran.

Care este reţeta?

Nu s-au făcut investiţii la nivelul la care ne-am fi dorit. Complexul Turceni ne-a ajutat cu bani de investiţii pentru că Direcţia Minieră are cumva bugetul de investiţii la 12 miliarde de lei vechi. Am încercat să fie disciplină în primul rând, salariaţii să ştie pentru ce vin la serviciu. Performanţele au fost dobândite în timp. Avem şi o conjunctură favorabilă în sensul că am pornit o haldă interioară la cariera Jilţ Nord şi intenţionăm anul acesta să întrerupem o haldă exterioară şi să o aducem la Jilţ Nord fiind funcţională de anul viitor.

Revenind la producţie, cât aveţi estimat pentru acest an?

Iniţial când am întocmit bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011 ne-am propus şase milioane 600 de mii de tone, din care şase milioane 200 de mii pe cariere şi 400 de mii la Tehomir. După primul semestru, ne-am propus şapte milioane de tone şi pe fondul unei conjuncturi favorabile. În momentul de faţă am stoc 13 mii de tone pe care îl vom livra în totalitate Complexului Energetic Turceni.

Aveţi planuri de investiţii pentru anul acesta?

Mai puţin din punctul acesta de vedere pentru că nu sunt surse. Aşa cum ştiţi Complexul Energetic Turceni sunt în mijlocul unor programe de mediu care sunt absolut necesare. Şi eu sunt pentru realizarea investiţiilor mai întâi la Turceni şi abia apoi în bazinul minier Jilţ. În principiu, anul acesta avem doar 130 de miliarde pe investiţii, le vom consuma pe achiziţie de terenuri, impozite, taxe locale. S-a reabilitat sediul carierei Jilţ Nord, nu e cazul la Sud pentru că s-a reabilitat în 2007. Nu sunt investiţii de anvergură.

Se pune problema restructurărilor la Direcţia Minieră Jilţ?

Aşa cum a anunţat şi conducerea Complexului Turceni, se pune şi problema restructurărilor. Probabil se va merge pe pensionări, nu s-au anunţat încă criteriile. Cert este că în jur de 100 din numărul anunţat va reveni Jilţului.

Salariaţii şi-au păstrat în întregime drepturile salariale?

Salariile sigur, mai erau nişte drepturi de genul primă de miner şi de energetician, luam şi noi, dar a căzut. Nu mai luăm noi primă de energetician şi nu mai ia energeticienii cărbune.

Ce durată de viaţă are cariera?

În bazinul Jilţ există cărbune pentru încă 40 de ani la o producţie între şase şi şapte milioane de tone pe an. Discutăm bineînţeles pe perimetre extinse. Este suficient pentru 40 de ani.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: