Proiectul de pe Jiu, noi controverse. Reacţie: Hidroelectrica poate să obţină avizele doar în fals

Activiştii de mediu reacţionează după anunţul că Hidroelectrica face demersuri să continue lucrările oprite de instanţă în Defileul Jiului. „Aceste documente pot fi obţinute doar în fals”, este opinia celor care au luptat ca proiectul de amenajare hidroenergetică a râului Jiu să fie stopat.

Până acum, Hidroelectrica a obţinut certificatele de urbanism de la consiliile judeţene Gorj şi Hunedoara, după cum a anunţat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu. Lucrările au fost oprite de o decizie a instanţei la sfârşitul anului trecut. În solicitarea documentelor, compania a transmis că vrea să efectueze lucrări de construire privind suprastructura barajului, pod peste baraj, amenajare coronament şi camere mecanisme, ziduri de sprijin, regularizări aval, amenajare platformă Livezeni.

Următorul pas este ca Hidroelectrica să obţină şi noi avize de mediu. „Nu există nicio portiţă legală de ocolire a deciziei definitive, pentru că aceasta invocă jusrisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care este obligatorie. Iar această jurisprudenţă spune clar că un astfel de proiect nu poate continua decât în cazul excluderii posibilităţii impactului negativ semnificativ asupra speciilor şi habitatelor de interes comunitar. Ori acesta posibilitate a impactului semnificativ nu poate fi exclusă, din moment ce avem o serie de studii care confirmă impactul devastator al proiectului. Chiar şi fără finalizarea proiectului şi fără devierea Jiului, impactul este deja semnificativ, fapt ce constituie infracţiune”, a explicat biologul Călin Dejeu.

Activiştii de mediu nu renunţă

Activiştii de mediu susţin că orice demers demarat de Hidroelectrica va fi sortit eşecului pentru că zona trebuie protejată. Până acum, statul a investit peste 150 de milioane de lei în realizarea investiţiei din Defileul Jiului, care este aproape gata. „Pe lângă tot felul de betonări şi regularizări de albii, care nu au ce caută în parcul naţional, cel mai grav este faptul că chiar Hidroelectrica recunoaşte că de fapt se vrea să continue lucrările, nu să consolideze ce este existent. Ştiu că vor să betoneze pragul captării secundare Jiu, iar pentru aceasta să devieze Jiul. Dar în momentul acesta nu există nicun prag al captării acolo, lucrările ilegale incipiente din 2017 au fost din fericire măturate de Jiu, care şi-a reluat cursul natural. A construi acel prag înseamnă a relua şi a duce la sfârşit o lucrare declarată ilegală prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. Toată lucrarea de la captare secundară Jiu a fost începută în 2017, la 10 ani după declararea sitului Natura 2000, fără evaluare adecvată, şi este strict ilegală”, a mai adăugat Dejeu.

Vizualizări: 858

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: