Proiectul uitat al Muzeului „Brâncuşi“, dispută între politicieni

Iniţiatorul proiectului de înfiinţare a unui muzeu Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, Gheorghe Udrişte, gorjean la origini, şi-a dat seama că nu se mişcă un deget pentru apariţia acestei instituţii de cultură şi a cerut ajutor la PNL Gorj. Legea prin care acest muzeu este înfiinţat intră în vigoare la 1 ianuarie, dar la Gorj nu se ştie sigur nici în ce clădire va funcţiona. Variantele ar fi Muzeul de Artă din parc sau Casa Gănescu de lângă prefectură. Subiectul a generat ceartă publică între liberali şi pesedişti. 

Legea prin care este înfiinţat Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ la Târgu Jiu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, dar autorităţile locale bat pasul pe loc în privinţa demersurilor pentru funcţionarea acestei instituţii de cultură. Consiliul Judeţean Gorj susţine că aşteaptă o solicitare de la Ministerul Culturii, în subordinea căruia va funcţiona muzeul. În acelaşi timp, liderii PNL Gorj spun că autorităţile au făcut nimic pentru înfiinţarea acestui muzeu şi anunţă că depun un proiect de hotărâre prin care cer ca instituţia de cultură să funcţioneze în Casa Gănescu din centrul oraşului.

O lună până la inaugurare

Cert este că până acum nimeni nu a mai adus aminte de acest proiect, până când iniţiatorul, Gheorghe Udrişte, la origini gorjean, a cerut ajutorul liberalilor. „Domnul Udrişte ne-a sunat şi ne-a cerut să facem ceva“, a declarat Dan Vîlceanu, copreşedintele PNL Gorj. Liberalii ar vrea ca muzeul să fie la Casa Gănescu. „Cred că cea mai bună locaţie pentru acest muzeu este Casa Barbu Gănescu. O casă în care Constantin Brâncuşi a locuit când lucra la ansamblul monumental Calea Eroilor. Această casă este folosită acum ca şi casă de chiolhan de către Ion Călinoiu sau parcare pentru Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean Gorj trebuie să pună la dispoziţie imobilul. Din partea Consiliului Judeţean nu s-a făcut nimic“, a declarat Dan Vîlceanu. Interesant este că celălalt copreşedinte, Tudor Barbu, este şi secretar al Comisiei de Cultură din Senat, dar acest lucru nu pare să fi fost de ajutor în situaţia dată. De luni însă va lucra pentru acest proiect. „Merg la Bucureşti şi luni la Senat voi merge la Comisia de Cultură şi vom demara discuţii pentru includerea acestei case în patrimoniul naţional. O casă în care a locuit şi a creat“, spune Barbu.

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, declară că afirmaţiile lui Vîlceanu sunt „bârfe pe marginea şanţului“. „Domnul Vîlceanu face acuze nefondate, să provoace, că altceva nu a făcut nimic. Muzeul va funcţiona într-o locaţie pe care am pus-o la dispoziţie în Gorj, fie că e Casa Gănescu, fie că e Muzeul de Artă. Dar iniţiativa trebuie să apară de la Ministerul Culturii care este instituţia care gestionează acest muzeu. Trebuie făcută o expertiză“, a declarat acesta la Radio Omega.

INIŢIATIVĂ

Muzeul Brâncuşi va fi în subordinea Ministerului Culturii şi potrivit proiectului aprobat în iunie 2014, ar trebui să fie în cadrul Muzeului de Artă, fosta casă a lui Nicolae Ceauşescu. Instituţia va avea drept obiectiv reunirea tuturor lucrărilor marelui artist într-o expunere virtuală, cu imagini 3D. Nu se ştie însă ce s-a făcut până acum pentru dotarea şi funcţionarea acestuia.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: