Propaganda bună și propaganda rea

Cenzura a devenit ceva obișnuit în zilele noastre. Fiecare criză aduce noi motive de cenzură.

Citesc zilele astea tot felul de știri referitoare la închiderea unor site-uri de propagandă rusă. Foarte bine, dacă mint, să le închidă, nu asta este problema. Dar nu prin decizii administrative, ci prin decizii judecătorești.

Mă deranjează însă politicieni precum Florin Cîțu care cer oprirea propagandei ruse în România. De ce nu cer oprirea propagandei de toate felurile? Există propagandă bună și propagandă rea? Minciunile pe care ni le livrează zilnic politicienii fac parte din propaganda bună, pe care o și subvenționăm cu bani publici, nu-i așa?

Este și un război de imagine în aceste zile, ni se livrează știri adevărate și informații false din toate părțile. Nu doar dinspre propaganda rusă, dar numai pe aia o condamnăm.

Omisiunea este și ea o bună metodă de manipulare, iar dacă citești știri de pe agenții din toată lumea îți dai seama că sunt multe informații care nu prea apar pe la noi. Un stat responsabil ar avea grijă să avem acces la toate informațiile, din toate părțile, că de aia plătim televiziune publică, radio public și agenție de presă a statului. Și da, informațiile false să fie monitorizate și demontate permanent, dar numai cele false, nu și cele care nu convin unei părți.

Văd pe paginile de socializare o campanie de boicotare a benzinăriilor Gazprom, că sunt ale rușilor. E de înțeles, chiar dacă Putin nu este singurul vinovat pentru acest război, el este cel care aruncă bombele. Este inadmisibil ca, în Europa, să avem astfel de războaie în mileniul al treilea. Putin a început acest război deși mai avea mult loc de dialog. Mor tineri, mor copii, milioane de oameni fug din calea bombelor, iar Putin este principalul vinovat. Nu singurul, dar despre asta cu altă ocazie.

Citesc însă o știre că Protecția Consumatorului din România a făcut controale la Gazprom, Lukoil și la magazine care vând produse din Rusia. Bă, sunteți normali la cap? Cum să faceți controale în funcție de naționalitatea patronului?

Mâine o să îi controlați pe patronii cu ochi albaștri, poimâine pe cei netunși? Voi chiar nu realizați că astfel de controale, făcute pe criteriu de naționalitate a patronatului, sunt de sorginte nazistă?

Repet, este foarte bine că populația cere să fie pace și că boicotează anumite produse, ca să transmită un mesaj. Instituțiile statului trebuie să respecte niște legi și nu mi se pare normal să închidă instituții de presă pentru că au patronat rus, dacă nu încalcă mai întâi legea. Și nici să închidă firme care nu încalcă legea.

Știu că mulți nu veți fi de acord cu mine, pentru că acum rusul este agresor și tot ce este rusesc trebuie pedepsit indiferent de mod și de motiv. Astfel de precedente se vor întoarce în timp împotriva tuturor celor care se bucură acum.

Am avut cenzură în pandemie, avem cenzura impusă de rețelele sociale, care decid ce putem scrie și ce nu. Avem cenzura impusă de protecția datelor cu caracter personal, care este atât de largă, încât aproape că nu mai poți da numele unui condamnat pentru crimă. Avem cenzura impusă de prezumția de nevinovăție și nu putem da, de exemplu, numele unui magazin care are șoareci în vitrină, decât după zece ani, când stabilește un judecător că așa a fost.

Suntem într-o perioadă de tranziție, cu mult prea multe site-uri și mult prea multe postări, astfel încât cenzura impusă de reglementări nu produce efecte reale. Dar, cercul libertății de exprimare este din ce în ce mai mic și, surprinzător, prea puțini sunt deranjați de asta.

Vizualizări: 2,219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: