Propunere: Parc fotovoltaic în locul vechiului stadion din Motru

Un parc fotovoltaic ar putea fi înfiinţat la Motru. Trei consilieri locali au iniţiat un proiect de hotărâre în vederea realizării unei astfel de investiţii. Ion Cojocaru, unul dintre iniţiatori, spune că a şi identificat două zone pretabile pentru realizarea parcului fotovoltaic. Una dintre variante presupune înfiinţarea parcului pe amplasamentul fostului stadion din Însurăţei.

Proiectul de hotărâre de Consiliu Local, iniţiat de consilierii Ion Cojocaru, Ion Popescu şi Ion Sandală, prevede înfiinţarea unui parc fotovoltaic cu o putere de 2.5 MW, care să fie conectat la Sistemul Energetic Naţional. Iniţiatorii spun că acesta ar urma să asigure energia necesară pentru funcţionarea primăriei, a spitalului, a unităţilor şcolare de pe raza municipiului Motru, dar şi a altor instituţii.

Funcţionarii primăriei vor trebui să găsească resursele financiare necesare pentru punerea în operă a acestui proiect, spune consilierul local Ion Cojocaru. „Aparatul primăriei va trebui să acceseze fonduri europene nerambursabile. Trebuie să identificăm terenul pe care să realizăm parcul fotovoltaic. Dacă nu găsim un teren de trei hectare, va trebui să cumpărăm. Am în vedere să le propun un teren. Unde a fost vechiul stadion al Motrului, la Însurăţei. Este un teren de 2 hectare al nostru. Este o posibilitate acolo. Sau, în cel mai rău caz, să facem o achiziţie de la oameni, pe deal, unde a scris «Ceauşescu şi poporul», pentru că nu se produce nimic acolo. E iarbă. Şi oamenii o să-l dea la un preţ bun”, a declarat Ion Cojocaru.

Iniţiatorii proiectului vorbesc şi de înfiinţarea a cel puţin 10 noi locuri de muncă. Consilierul local Ion Sanda crede că investiţia trebuie realizată în colaborare cu un privat. „Sunt co-iniţiator acolo. Eu zic că investiţia trebuie făcută în parteneriat public-privat, pentru că primăria nu poate, nici nu are căderea să facă aşa ceva. Ideea a fost să mai creăm două, trei, zece locuri de muncă în oraşul acesta. Primăria are unele terenuri, dar nu ştiu dacă se pretează. Noi am făcut proiectul, în primul rând să facem un studiu de oportunitate”, a spus Ion Sanda.

Proiectul de hotărâre va fi supus avizării Consiliului Local Motru în şedinţa ordinară de joi, 30 august.

Vizualizări: 2,736

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: