Propunere: Primele minerilor şi energeticienilor, incluse în salariu

Liderii de sindicat au deja primele divergenţe în ceea ce priveşte lista de revendicări la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) din cadrul CE Oltenia. Sindicalistul Ioan Pisc Scrădeanu a declarat că există propunerea ca prima de vacanţă să fie introdusă în salariu. Se mai discută despre introducerea în salariu a primei de sfârşit de an şi a cotei de cărbune. O astfel de decizie ar avantaja administraţia CE Oltenia, nu şi angajaţii, crede sindicalistul de la FNME Dan Pîrvulescu.

La negocierile de anul acesta va participa şi Ion Pisc Scrădeanu, preşedintele Federaţiei „Energetica“, reprezentant al unui număr de 1.000 de angajaţi din CEO. “În baza mandatelor încredinţate de către sindicate voi face parte din comisia de negociere. Nu voi fi prezent la prima întâlnire de miercuri când, de fapt, nu este o şedinţă de negociere, este o primă întâlnire în care să se stabilească echipa. Federaţia Energetica are mai puţini membri de sindicat în CEO, un pic peste 1000, dar voi avea dreptul la o persoană - două în comisia de negociere şi încerc pe cât pot să pun umărul la deblocarea situaţiei prin procesul de negociere al Contractului Colectiv de Muncă”, a declarat preşedintele Federaţiei “Energetica”, Ion Pisc Scrădeanu.

Propuneri

În ceea ce priveşte revendicările cu care va merge la masa negocierilor, preşedintele Federaţiei „Energetica“ a spus că toate federaţiile semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă şi-au propus păstrarea drepturilor câştigate prin vechiul CCM şi amendarea anumitor articole din acest contract. “Ne propunem să intrăm într-o legalitate în ceea ce priveşte prima de vacanţă care a fost băgată un pic în ceaţă cu Legea 94 şi Ordonanţa 8/2014, să fie transformată în vouchere de vacanţă. Ne propunem să fie introdusă în salariu pentru fiecare salariat. Ne propunem să eliminăm anumite condiţionări pentru bonusurile care sunt câştigate şi pe care alţi colegi din domeniu le au, legate de un pachet de vânzare. Vrem să echilibrăm puţin din punct de vedere al condiţiilor de muncă punctele de lucru din cadrul complexului, să intrăm într-o normalitate cu grupele de muncă, pe condiţiile de muncă. Ne mai dorim un tratament egal pentru sindicatele legal constituite şi să fie trataţi în mod unitar salariaţii. Ne propunem o stabilitate a locurilor de muncă şi să ne fie prezentat şi un program de restructurare, dacă există, să vedem ce putem face pentru acei oameni”, a mai spus Ion Pisc Scrădeanu.

FNME nu prea acceptă

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dan Pîrvulescu, a declarat că a existat această propunere, venită din partea lui Pisc Scrădeanu şi a unor lideri din „Univers“, de introducere în salariu a primei de vacanţă, însă crede că ar putea avantaja administraţia, nu salariaţii. Pîrvulescu a mai spus că prima medie este 3.000 de lei dar sunt angajaţi care primesc mai mult de atât pentru că lucrează în condiţii grele  sau pentru că au salarii mai mari. Dacă se va recurge la varianta de a împărţi toată suma prevăzută pentru prima de vacanţă ar fi salariaţi în pierdere. „În momentul în care oamenii vor pierde nu vom fi de acord. Există această idee, de la el, de la unii băieţi din Univers, de o anumită sumă care să compenseze această primă. Dar este posibil ca administraţia să se folosească de asta şi să se reducă câştigul mediu. Ei vor încerca să facă anumite economii pe capitolul salarizare, ceea ce federaţia noastră nu e de acord“, a declarat Pîrvulescu.

În 2014 angajaţii au pierdut circa 23% din câştiguri. Pîrvulescu a mai spus că administraţia va încerca să mai taie din cheltuielile cu munca vie şi atunci vor riposta. „Eu mă bazez şi pe reacţia salariaţilor dacă li se vor tăia drepturi. Să nu mai stea cu mâinile în sân. Să manifestăm“, a menţionat Pîrvulescu.  

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: