Propunerile PNL pentru CE Oltenia – mix, listare şi reorganizare

Liberalii au prezentat opiniei publice propunerile celor patru specialişti desemnaţi de partid, pentru eficientizarea Complexului Energetic Oltenia. Documentul ajuns în presă a fost înregistrat la Ministerul Energiei, iar liberalii promit un al doilea document ce va cuprinde soluţii pentru managementul companiei conduse acum de Laurenţiu Ciurel. Documentul întocmit de PNL cuprinde multe dintre propunerile făcute şi de PSD, dar pe care nu le-a implementat, deşi avea pârghiile necesare.

Cei patru specialişti selectaţi de PNL Gorj, Emil Huidu, Răducu Teodorescu, Tiberiu Trotea şi Nicolae Bercea, au terminat, în sfârşit, strategia de eficientizare a CE Oltenia, document ce a ajuns şi la ministrul energiei, Victor Grigorescu. Cele 12 propuneri nu sunt inovatoare. Sunt idei glăsuite şi de PSD în ultimii ani, însă fără să fie aplicate. Liberalii promit că vor mai da publicităţii un alt document, care se referă la măsuri pentru eficientizarea managementului companiei. „Eu cred că o reorganizare a structurii CEO e necesară. În primul rând pentru faptul că este ilogic să aduci oameni de la sute de kilometri de Târgu Jiu în Târgu Jiu, atâta vreme cât ai sedii în care se poate lucra. Nu cred că poate fi concepută în anul 2015 o companie cu 14 cariere, fiecare cu aparatul ei. Noi am luat în analiză o structură cu trei sucursale miniere şi trei energetice: Motru, Rovinari, Jilţ şi Turceni, Rovinari şi Craiova“, a declarat Dan Vîlceanu, copreşedintele PNL Gorj. Propunerile privind managementul vor fi date publicităţii în ianuarie, a mai spus Vîlceanu.

Aplicarea normelor UE

Liberalii susţin elaborarea unei strategii energetice naţionale, care să cuprindă alegerea unui mix de energie echilibrat, format din lignit, apă şi energie nucleară. Nu sunt detalii despre ce va însemna acest mix pentru Oltenia, dacă va presupune restructurare şi redimensionare în sensul păstrării unităţilor viabile. Listarea la bursă este un alt deziderat. Vânzarea a 15% din acţiunile CEO a fost amânată de Guvernul Ponta ca urmare a rezultatelor financiare proaste, compania nefiind atractivă pentru investitori. Banii din listare ar trebui folosiţi pentru retehnologizări şi investiţii de mediu.

Liberalii susţin şi construirea de grupuri noi pe lignit, cu fonduri nerambursabile, care să înlocuiască vechile grupuri energetice care folosesc tehnologie din 1970. În contextul cerinţelor Comisiei Europene, care insistă pe reducerea poluării, construirea unor grupuri noi este soluţia, dar aduce după sine şi restructurare. PNL insistă pe finalizarea programelor de mediu, dar şi reluarea proiectului demonstrativ pentru captarea, transportul şi stocarea CO2, care ar fi redus cu 85%  emisiile, o soluţie discutată tot mai mult în Europa. O altă propunere este constituirea unui pachet de 1.000 MW, din producţia de energie pe lignit, hidro şi nuclear pentru export. Acest lucru ar presupune iniţial schimbarea legislaţiei, care nu permite exportul direct de către producătorii de energie. Continuarea programelor de modernizare a utilajelor şi instalaţiilor din cariere, este o altă soluţie prezentată de PNL.

Facilităţi pentru CEO

Liberalii ar mai vrea o serie de facilităţi, cerute şi de actuala conducere, precum exceptarea de la plata taxelor de cogenerare, certificatelor verzi, a taxei de injecţie şi de extracţie în/din reţea pentru energia consumată în activitatea de exploatare, precum şi plata către Apele Române doar a diferenţei dintre cantitatea de apă captată şi cea deversată. Solicită, de asemenea, şi prelungirea hotărârii de guvern prin care CEO avea asigurate serviciile de sistem. Rezolvarea problemelor exproprierilor este şi ea amintită, soluţia fiind, în opinia liberalilor, elaborarea unui act normativ care să permită exproprierea pe cauză de utilitate publică, de către CEO, în numele Statului Român, dar nu prin adaptarea Legii 255. O iniţiativă în sensul acesta a avut şi PSD, dar care nu s-a finalizat. Liberalii mai propun reducerea unor cheltuieli generate de Termocentrala  Brăila, pe care o propun spre externalizare, precum şi evaluarea şi vânzarea Bazei Săcelu, Hotelului Miami din Târgu Jiu şi a Hotelului Mina din Rânca.

Renunţarea la sediile închiriate de CEO este de asemenea o propunere, menţinând că societatea are în proprietate imobile pe care nu le foloseşte.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: