Protest împotriva angajărilor pe pile de la Minprest

Zeci de persoane au protestat ieri în faţa Sucursalei Diviziei Miniere, nemulţumite de faptul că nu se regăsesc pe lista celor care vor fi angajaţi la Minprest. Este vorba despre foşti angajaţi ai societăţilor Olservmin şi Sind Jilţ. Oamenii spun că ei îndeplinesc principalul criteriu: nu au ce pune pe masă. Aceştia ameninţă că vor veni în faţa CE Oltenia cu copiii, în speranţa că astfel îi vor îndupleca pe şefii CEO şi ai judeţului. 

maria_bugaCirca 25 de persoane au decis ieri să-şi exprime nemulţumirile faţă de cei care i-au lăsat fără loc de muncă, după ce şi-au pus terenurile la dispoziţia unităţilor miniere pentru continuarea activităţii. Nu s-au regăsit pe lista cu cele 361 de persoane reangajate la Minprest din cadrul fostelor firme sindicale. Oamenii sunt de părere că tot cei care nu meritau se află pe acea listă şi cer să fie reangajaţi dat fiind faptul că se confruntă cu probleme de ordin social. “Soţul a decedat în 2008, am doi copii la liceu şi pe mine m-au lăsat pe dinafară. Am lucrat la Olservmin. N-am cu ce să-i cresc, cu 800 de mii nu pot să mă descurc. Socrii m-au scos afară din casă. O să iau copiii de la şcoală şi vin cu ei aici, că n-am ce să fac. Un copil îl am bolnav, am probleme cu el, răceşte, de unde să iau medicamente?”, a spus Maria Bugă din Fărcăşeşti.

Protestatar: Au băgat pe cine au vrut ei

Gheorghe_Bleaje_protestatarOamenii spun că listele s-au întocmit după bunul plac al celor care conduc mineritul. “Am încercat să intrăm la domnul Antonie, ne-a dat cu uşa în nas. Au zis că n-are chef de noi. Aşa se vorbeşte cu o persoană care a muncit? Au luat bani de pe urma noastră, s-au folosit de noi. Nu ne regăsim pe acea listă, au băgat pe cine au vrut ei. Au fost cazuri care au fost trecuţi pe listă, am fost la domnul director Mănescu şi a trecut persoane care n-au avut pământ, veniţi din alte părţi. Au venit cu roaba să ducă pământul în faţa excavatorului? Nu plecăm de aici până nu ne angajează. Nu plecăm. Am cedat teren, sunt întreţinător de familie. E trecută o femeie la 63 de ani în carieră. Ce o să poată face la vârsta ei?”, a comentat Gheorghe Bleaje din Fărcăşeşti, fost angajat al societăţii Olservmin.

Cer să fie angajaţi măcar pentru câteva luni  

Maria_PriporeanuAlţi protestatari spun că vor să fie lăsaţi să muncească măcar câteva luni pentru a putea beneficia de indemnizaţie de şomaj. „Noi am lucrat doar patru luni, după aceea ne-au trimis acasă, iar alţii i-a luat din şomaj. Trebuie să se facă dreptate în ţara asta. Noi nu avem posibilitate. Dacă aveam, nu veneam aici să lucrăm pe 500 de lei. Ne-au pus pe drumuri să cheltuim bani pentru acte, ne-am dus la arhivă să scoatem acte că avem teren afectat de către mină, am venit cu toate actele, nu ne-a luat nimeni în consideraţie. Când au venit listele noi nu suntem. Proştii care au lucrat în carieră zi de zi la lopată, ăia nu sunt pe listă, care muncesc, nu este dreptate. Nimeni nu vrea să iasă să vorbească cu noi. Zic să ne înscriem în audienţă. O să ne înscriem şi aici la prefectură. Nu am luat nici uzufruct pentru teren, nici nu ne ţine la serviciu. N-am reuşit să fac măcar un an. Atât vreau de la aceşti domni, să ne lase să terminăm un an ca să putem să luăm şomaj”,a spus Maria Priporeanu din Fărcăşeşti, fost angajat Olservmin.     

Alba-neagra cu lista celor reangajaţi

Unii oameni spun că deşi au fost informaţi că sunt trecuţi pe lista cu persoanele reangajate, acum nu se mai regăsesc în lista finală. “Am lucrat la Sind Jilţ şi m-au dat afară din martie. Când să ne angajeze la Minprest m-au chemat de la cariera de la Mătăsari că sunt trecută pe tabel. Acum nu mai sunt. O să lupt pentru dreptul meu. Am două hectare de pământ, am vândut teren la ei şi acum nenorociţii nu m-au trecut pe listă”, a spus Carmen Racoceanu din Motru.

 Creţan: Voi cere o nouă analiză

protestatarii_la_discutii_cu_cretanSindicaliştii spun că vor solicita reanalizarea listei cu persoanele reangajate la Minprest. “Nu-i reprezint. În primul rând, drama acestor oameni pe mine mă doare. Nu sunt membrii mei de sindicat, dar eu de multe ori am sesizat ceea ce s-a întâmplat cu aceşti oameni, cum au fost exploataţi de societăţile sindicatelor, cum s-au lua bani pentru ei. Le-au dat cinci milioane pe lună şi restul i-au păpat ei. Societăţile sindicatelor au ajuns în stare de insolvenţă pentru că liderii au dorit au dorit asta. Am vrut să facem ceva pentru ei încât să facă o analiză corectă din punct de vedere social la fiecare persoană, se pare că nu s-a făcut o analiză corectă şi voi cere să se facă din nou analiză corectă privitor la aceşti oameni pentru angajări la Minprest”, a spus Constantin Creţan, preşedintele Sindicatului „Lignitul“.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: