Protest spontan la poarta Termocentralei Rovinari

Mai mulţi salariaţi de la Termocentrala Rovinari au început săptămâna cu un protest spontan. Manu Tomescu, unul din liderii Sindicatului Energia Rovinari, a făcut anunţul pe pagina de socializare. Oamenii cer Complexului Energetic Oltenia majorarea salariilor, acordarea de vouchere de vacanţă şi evaluarea corectă a condiţiilor de muncă. Sindicatul Liber EMC Roşia a anunţat că este solidar cu acest protest şi a cerut conducerii Federaţiei Naţionale Mine Energie să se implice în rezolvarea problemelor semnalate.

Manu Tomescu a spus care sunt cele patru solicitări ale protestatarilor: majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2019;  vouchere de vacanţă pentru salariaţii companiei; reevaluarea corectă a locurilor de muncă şi încadrarea corespunzătoare în grupele de muncă pentru condiţii speciale sau deosebite, cu specificarea clară şi nominală a acestora, în noua Lege a Pensiilor; integrarea Complexului Energetic Oltenia într-un mix energetic naţional. Dacă protestul a început cu câţiva oameni, pe parcursul zilei s-au alăturat câteva zeci. „Au venit şi de la termocentrala din Turceni, şi din cariere. Vom picheta prin rotaţie, fiecare când are libere”, a spus Tomescu.

Protestează în timpul liber

Interesant este că salariaţii de la termocentrala din Rovinari protestează în timpul lor liber. „Protestul nostru este unul paşnic, din timpul nostru liber, în afara programului de lucru, şi fără intenţia de a bloca sau împiedica în vreun fel activitatea, funcţionarea şi producţia S.E. Rovinari sau a altor subunităţi din CE Oltenia”, arată Manu Tomescu. Protestul constă în pichetarea Porţii 1 de la S.E. Rovinari, în aşteptarea unui dialog cu Directoratul companiei.

Manu Tomescu a făcut apel la preşedintele FNME, Dumitru Pîrvulescu, să susţină revendicările şi să medieze dialogul cu Directoratul şi cu conducerea Ministerului Energiei. Liderul sindical speră ca şi alţi mineri şi energeticieni să li se alăture. „Obţinerea unor drepturi cere sacrificii, pentru că de-a lungul timpului nici omenirea nu a putut cunoaşte progresul şi libertatea fără sacrificii. Dacă participarea la acest protest, din timpul vostru liber, nu este un sacrificiu prea mare pentru voi, atunci vă aşteptăm lângă noi”, este apelul lui Tomescu pentru colegii lui.

Minerii, solidari cu protestul energeticienilor

Prima organizaţie care s-a arătat solidară cu acest protest este Sindicatul Liber EMC Roşia, dar pe paginile de socializare au fost numeroase mesaje de susţinere. „Sindicatul Liber EMC Roşia consideră că acest protest al colegilor din S.E. Rovinari este îndreptăţit, situaţia acestora fiind identică cu cererea noastră, a salariaţilor din carierele miniere. Solicităm conducerii Federaţiei Naţionale Mine Energie, din care facem şi noi parte, să întreprindă toate demersurile legale în vederea rezolvării celor patru puncte în regim de urgenţă. Dacă nici acum guvernanţii acestei ţări nu vor înţelege că avem dreptul constituţional la un trai decent, cerem federaţiei să întreprindă toate demersurile legale în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat”, arată sindicatul de la Cariera Roşia.

Doi reprezentanţi ai administraţiei, Sorin Olaru şi Constantin Lăzăroiu, ambii de la Resurse Umane, au discutat cu protestatarii luni, în jurul orei 10.00. Cei doi le-au cerut protestatarilor să aibă răbdare, pentru că nu a fost făcut încă bugetul pe anul viitor. Protestul va continua şi în zilele următoare.

Vizualizări: 2,031

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: