Seceta compromite grâul. „Suntem disperaţi!”

Mii de hectare de grâu compromise din cauza secetei. Nu a mai plouat de multă vreme, pământul este prea tare şi mult grâu nici nu a răsărit din cauza lipsei de precipitaţii. Specialiştii se gândesc cu îngrijorare la efectele secetei pentru anul viitor.

În Gorj sunt aproape 10 mii de hectare cultivate cu grâu. A fost însămânţată doar jumătate din această suprafaţă şi nici 30% nu a răsărit din cauza secetei. „Am 33 de ani de activitate, în ultimii 60 de ani nu ne-am întâlnit cu asemenea probleme. Nu vrea să plouă în ţară. Suntem un pic disperaţi, în sensul că din suprafaţa de 9.729 de hectare de grâu, n-am reuşit decât 50% să însămânţăm. N-a plouat, terenul este foarte tare. Tractoarele sunt cum sunt în judeţul Gorj, dar şi din această suprafaţă, 30% este răsărită numai în zona Târgu Jiului şi comunele învecinate, pentru că aici au mai căzut precipitaţii în ultimele două săptămâni, în jur de 20-25 de litri pe metrul pătrat, insuficient pentru a reface rezerva de apă. Terenul este uscat complet”, a explicat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

Culturi distruse, grâu de import şi preţuri mai mari. Sunt doar câteva dintre consecinţele secetei, iar situaţia îi îngrozeşte pe agricultorii din Gorj. „Şi sămânţa care este pusă în brazdă, în lipsa apei, nu poate să încolţească. Ba mai mult, nu ştim cum va fi anul, cum va fi iarna. Cu toate că va încolţi, riscăm ca această cultură să se distrugă, să piară. Îngrijorarea noastră este maximă. Vă daţi seama, la ce să ne aşteptăm anul viitor dacă vom ieşi din această iarnă cu pagube. Se va apela la importuri. În alte zone, situaţia este mult mai gravă. Sunt suprafeţe de rapiţă care sunt întoarse, sunt şi oameni care au plantat grâul a doua oară. Îngrijorările noastre sunt maxime în acest domeniu”, a mai declarat Tănăsescu.

Vizualizări: 1,006

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: