Protest uriaș al minerilor polonezi în Luxemburg

Sindicatul Solidaritatea din Polonia a organizat vineri un protest la Luxemburg, împotriva unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin care se dispune închiderea unei mine de lignit deschise aproape de granița cu Cehia.

Hotărârea, adoptată în mai, a fost ca urmare a plângerii statului ceh, conform căruia cariera minieră Turow drena apele subterane locale. Pe 20 septembrie, CJUE a impus Poloniei o amendă de 500.000 de euro pe zi pentru nerespectarea hotărârii din mai.

Îmbrăcați în veste galbene și purtând pancarte pe care scria „Moscova ne-a luat suveranitatea ieri, Bruxelles-ul ne-a luat astăzi”, aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în fața sediului CJUE, unde au înmânat pliante de avertizare împotriva efectelor închiderea minei.

În discursul său adresat protestatarilor, liderul Sindicatului Solidaritatea, Piotr Duda, a spus că sindicatul nu va permite închiderea exploatării miniere Turow, deoarece aceasta ar priva milioane de gospodării de alimentare cu energie electrică. El a adăugat că protestul de vineri a fost un avertisment pentru a acorda timp CJUE să-și reconsidere decizia.

Vizualizări: 1,528

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: