Protestele anemice continuă în Valea Jiului. Mesajul FNME!

Joi a fost o nouă zi de proteste în Valea Jiului, dar acestea nu au luat amploare, așa cum s-ar fi întâmplat cu ani în urmă, când minerii chiar reprezentau o forță de care autoritățile țineau cont. În curtea sediului din Petroșani al Complexului Energetic Hunedoara s-au strâns doar vreo 100 de mineri de la Lupeni, care au stat acolo toată ziua, în timp ce câțiva lideri de-ai lor au continuat greva foamei începută cu o zi înainte.

O formă de protest asemănătoare a fost declanșată și la termocentrala Mintia, unde 15 energeticieni au intrat în greva foamei în speranța că vor obține demisia administrației CEH. Aceasta este una dintre doleanțele greviștilor, pe lista de revendicări aflându-se și asigurarea unor condiții de muncă sigure, minerii plângându-se că de o bună perioadă de timp șefii lor nu mai finanțează fronturile de lucru din subteran.

FNME cere demiterea lui Petre Nica
Așa s-a ajuns la solicitarea de demitere a directorilor, printre ei aflându-se și directorul general adjunct al CEH, Petre Nica, fost lider sindical în Valea Jiului și chiar primvicepreședinte la Federația Națională Mine Energie. Joi FNME a dat publicității un comunicat prin care anunța că susține revendicările membrilor săi din Valea Jiului, inclusiv punctul referitor la demiterea conducerii CEH, deci și a lui Nica. Pe fostul sindicalist minerii îl consideră un „Iuda”, ortacii vorbind despre el ca despre un „trădător” al mișcării sindicale, mai ales că actualul director general adjunct al CEH a cerut sprijinul Poliției pentru a împiedica accesul minerilor în incinta sediului companiei. „Promisiunile trebuie onorate şi salariaţii respectaţi, arătând în acest fel că se respectă inclusiv statul de drept. Un eventual refuz nu poate duce decât, foarte probabil, la amplificarea acestui conflict de muncă spontan şi trecerea salariaţilor la alte forme extreme de protest, lucru care nu este dorit”, a precizat FNME în comunicatul de presă, federația incluzând în structurile sale sindicaliști de la toate unitățile miniere din țară.

Termocentralele, în pericol
La sfârșitul zilei de joi CEH a dat publicității un punct de vedere cu privire la protestele minerilor, compania de stat precizând că administrația a fost permanent în dialog cu greviștii. Celor care au oprit însă lucrul li s-a pus însă în vedere că producția a scăzut în aceste zile și că în perioada următoare stocurile de cărbune vor trebui refăcute, asta deși minerii nu anunțaseră că s-ar întoarce cu toții la lucru. „Nemulţumirile salariaţilor sunt, în parte, obiective, însă nu pot  fi soluţionate de către angajator în contextul în care, printr-o decizie a instanţei, societatea a fost scoasă din insolvenţă, moment în care conturile societăţii au fost blocate, nu înainte de a fi executate silit de către creditori, cu sume importante de bani. În zilele de 4 şi 5 ianuarie, producţia de cărbune planificată a fi realizată la E.M. Lupeni se ridica la aproximativ 2.000 tone, iar nerealizarea acesteia a periclitat grav siguranţa aprovizionării ritmice cu cărbune a termocentralelor şi chiar funcţionarea acestora dată fiind perioada de iarnă în care, în orice moment, Dispeceratul Energetic Naţional poate solicita S. CEH-SA realizarea serviciilor tehnologice de sistem. Recuperarea producţiei aferente acestor două zile rămâne în sarcina conducerii executive a Sucursalei Exploatarea Minieră Lupeni, care va proceda în acest sens, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare”, a comunicat CEH.

Vizualizări: 284

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: