Protestele din penitenciare

Protestele începute luni la penitenciarul din Iaşi s-au extins deja în opt penitenciare şi probabil că vor lua amploare, dacă presa le va mediatiza. Şi le va mediatiza mai ales acum, când oameni din patronatul marilor televiziuni au fost sau sunt arestaţi şi ştiu bine condiţiile din puşcării. Vorbim aici de patronii de la Antena 1 şi Realitatea TV, de fostul şef al Pro TV, de un finanţator al B1 şi nu stă comod şi Ghiţă de la România TV.
Sunt şi mulţi lideri politici în puşcării, astfel că şi şefii de partide sunt mai atenţi la această situaţie. Pentru prima dată după mulţi ani, şi guvernul pare interesat de situaţia din penitenciare. Nu pentru că guvernului îi pasă de deţinuţi, ci pentru că România pierde sute de procese pe an la CEDO din cauza condiţiilor din penitenciare.
Unii spun că nu avem şcoli şi spitale aşa cum trebuie, de ce să investim în penitenciare? Pentru că toţi sunt oameni, şi cei închişi, şi cei aflaţi în libertate, şi toţi au dreptul la un trai decent. Sunt penitenciare care raportează o depăşire de 30% a capacităţii de cazare, capacitate calculată la volumul celulelor. Doar că volumul unei camere este doar unul din criteriile impuse de normele europene, dacă ar raporta corect şi suprafaţa, penitenciarele ar trebui să recunoască faptul că au deţinuţi 100% peste capacitate. De ce se minte în raportări? Ca să nu se supere şefii, ca să nu recunoaştem că în România se încalcă drepturile omului, ca să menţinem nişte angajaţi în plus în sistemul penitenciar.
Ministrul Justiţiei vorbeşte acum de o posibilă amnistie şi graţiere, pentru a rezolva problema supraaglomerării penitenciarului. Ar fi o soluţie aplicabilă în câteva săptămâni, însă mai simplu dacă ar fi lăsaţi să plece acasă cei care îndeplinesc deja condiţiile de eliberare condiţionată. Sunt mii de cazuri la nivelul ţării şi sunt oameni care pot fi puşi în libertate mâine. Doar că cei abilitaţi nu vor, ca să ţină umflate nişte scheme de personal. Aşa cum arată astăzi penitenciarele, acestea nu îşi îndeplinesc rolul de reeducare, ci doar pe cel de pedepsire. Tocmai de aceea, mare parte dintre cei eliberaţi recidivează.

Vizualizări: 235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: