Protestul care va intra în istorie

Un protest al judecătorilor este oriunde în lume un eveniment istoric. Cel care a fost luni în România a fost unul tăcut, în care sute de judecători au ieșit după program pe scările instanțelor pentru a da un semnal clasei politice. Semnalul a fost: opriți-vă! Politicienii își văd însă nestingheriți de drum.

Parlamentarii par de neoprit în demersul lor de a măcelări legile justiției. Asta nu înseamnă însă că protestele din ultimul an, culminând cu cel al judecătorilor, au fost inutile. Când ideea de justiție va muri în România, ne vom raporta la aceste proteste altfel. Le vom da importanța cuvenită, iar celor care sunt acum de partea hoților le va fi probabil rușine.

Puterea e la ei, la hoții care au primit puterea prin votul popular. Nu îi putem împiedica, poate, dar ne putem spune părerea. Felicitări judecătorilor care au ieșit pe scările instanțelor purtând un singur mesaj. Jurământul de credință, scris pe coli A4. „Jur să respect Constituția și legile țării, să apar drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Și, ca un semnal în plus, au aprins lanternele de la telefoanele mobile, ca un gest de mulțumire pentru cei care protestează de aproape un an, unii zi de zi, în apărarea statului de drept.

2017 este un an care va intra în istorie măcar pentru mișcarea #rezist, cu multele ei forme, cu tinerii care și-au mutat birourile în stradă în luna ianuarie și au rămas acolo luni bune, cu protestul uriaș cu sute de mii de luminițe aprinse, cu protestul pro-european într-un moment în care curentul în Europa era de ieșire din UE, cu protestul copiilor, cu protestul de duminică, în care sute de oameni, printre care actorii Oana Pellea și Marius Manole și-au acoperit ochii cu eșarfe negre. Și, de ce nu, un an cu o puternică mișcare de rezistență pe facebook.

Chiar dacă astăzi pare că nimic nu contează, toate aceste mișcări sunt importante. Ca să fac o paralelă cu un alt eveniment, am revăzut mulți dintre noi în aceste zile discursul rostit de Regele Mihai acum câțiva ani în Parlament. Cuvintele care atunci au trecut pe lângă noi răsună altfel acum în urechile celor care vor să audă. Așa și cu protestele. Va veni ziua în care vom regreta că nu am fost cu toții în stradă.

Vizualizări: 692

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: