Temperatură de minus 24 de grade în Gorj

Temperaturi de minus 24 de grade Celsius au arătat termometrele ieri dimineaţă la Apa Neagră, acolo unde apa îngheţa aproape instantaneu. Pe un frig năprasnic, sute de familii de la Târgu Cărbuneşti au rămas şi fără energie electrică, doi brazi căzând şi rupând cablurile de alimentare cu energie.

Noaptea de ieri, dar şi cea trecută, au fost cele mai grele din ultimele ierni pentru locuitorii din două sate care aparţin de Târgu Cărbuneşti. Peste 400 de familii au rămas aici fără energie electrică, iar tot oraşul a fost la un pas de a rămâne fără apă potabilă după ce doi brazi au căzut şi au rupt firele de electricitate. Incidentul s-a produs în curtea Ocolului Silvic din localitate, unde, ieri, mai multe echipe de intervenţie au fost mobilizate pentru a tăia alţi aproape 30 de brazi care stăteau şi ei să cadă pe carosabil. Circulaţia a fost întreruptă de mai multe ori pe parcursul zilei, pe şosea formându-se cozi, cozi însă pe care viceprimarul Ion Fugaru le-a găsit inevitabile atâta timp cât autorităţile acţionau pentru a îndepărta alte posibile pericole.

"Există soluţia devierii traficului pe alte rute până sunt tăiaţi toţi brazii, dar asta presupune aprobări, deci timp, timp în care aceşti brazi pot să cadă şi să producă alte necazuri. Duminică seara a căzut primul brad, a lovit colţul clădirii Ocolului Silvic şi apoi conducta de alimentare cu gaze a acestei instituţii, iar un al doilea a rupt firele de înaltă tensiune, lăsând sute de familii fără energie. Centrul pentru minorii cu handicap pe care îl avem în oraş a fost şi el la un pas de a rămâne fără energie, dar s-au făcut diferite operaţiuni de către cei de la CEZ şi au reuşit să evite o asemenea situaţie. Am reuşit şi să evităm îngheţarea pompelor care alimentează oraşul cu apă şi cred că şi asta contează foarte mult pe lângă faptul că mai stau şoferii şi aşteaptă la coadă câte un sfert de oră", spune viceprimarul.

Sute de familii în frig

Localnicii din Pojogeni au fost cei mai afectaţi de pana de curent de peste 24 de ore. Cei care au renunţat la sobe în ultimii ani şi au preferat centralele termice pentru a-şi încălzi casele au regretat amarnic decizia luată pentru că nimeni nu se gândea la o astfel de situaţie, mai ales înainte de sărbători. "Dacă nici noaptea asta nu va fi curent nu ştiu ce vom mai face. Vom merge la rude să dormim, să facem şi noi o baie, că nu putem sta ca în junglă. Am tăiat şi noi porcii, avem nevoie de o baie, trebuie să ne şi încălzim casele cu ceva, nu poţi folosi nici radiatoare dacă nu e curent. Nu credeam că durează atât", spunea ieri Liliana Drăghici, în timp ce soţul său era decis să dea autorităţile în judecată pentru a-l despăgubi. "Centrala mea era nouă, de două luni era pusă şi acum e terminată pentru că a îngheţat. Au crăpat ţevile, s-a dus totul. Cine plăteşte pentru asta? Internetul se facturează fără să ţină cont de pana de curent, cablul TV la fel, iar eu stau fără curent ca în secolul trecut. Nu credeam că se poate produce o avarie care să nu fie remediată în 24 de ore", spunea bărbatul.

Minus 24 de grade Celsius la Apa Neagră

În timp ce la Tg Cărbuneşti alimentarea cu energie era o problemă, la Apa Neagră, în comuna Padeş, se înregistra ieri dimineaţă cea mai scăzută temperatură din toată ţara. La minus 23,8 grade Celsius vechile Dacii nu au mai pornit, iar şoferii acestora puteau fi văzuţi aproape peste tot pe drumul dintre Târgu Jiu şi Padeş încercând să îşi pornească maşinile. "Nu merge domnule, e dusă bateria, n-am ce-i face" sau "a crăpat un furtunaş şi trebuie să îl schimb când s-o mai încălzi vremea", erau replicile cele mai des auzite de la şoferii în cauză. Sătenii din Apa Neagră nu au simţit frigul decât atunci când au ieşit din case pentru că, peste noapte, sobele au duduit de lemnele care au fost aruncate în ele ca să ardă.

"Răcoare" şi prin trolee

Mult mai puternic s-a resimţit gerul la Târgu Jiu, unde la "doar" minus 19 grade, pe geamurile troleibuzelor s-au format perdele de gheaţă, călătorii fiind nevoiţi să folosească mănuşi şi căciuli groase pentru a se proteja de ger. O bătrână şi-a pus o batistă direct în gură, spunând că doar aşa se poate proteja de durere la dinţi. Din fericire, prognozele meteo arată o îmbunătăţire a vremii în perioada următoare, temperaturile urmând să crească considerabil de Crăciun, în comparaţie cu gerul de ieri.

Gerul pare să fi făcut deja o victimă, o femeie din Vladimir care locuia singură fiind găsită fără suflare chiar pe scările de la intrarea în beciul locuinţei sale. Aceasta avea 63 de ani, o nepoată de-a sa, care venise în vizită, fiind cea care a descoperit-o decedată. Poliţiştii chemaţi la faţa locului nu au găsit urme de violenţă pe trupul bătrânei, cel mai probabil aceasta murind din cauza frigului şi a problemelor cardiace. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj pentru ca medicii legişti să poată stabili cauzele exacte ale decesului.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: