Pușcărie pentru Dana Vodislav! Pedepsele din dosarul „Mafia Permiselor”!

Doar unul dintre medicii judecați în dosarul cunoscut drept „Mafia Permiselor” are mari șanse să stea câțiva ani după gratii pentru faptele sale, ceilalți primind condamnări cu suspendare, deși au fost acuzați și găsiți vinovați că au eliberat mii de adeverințe medicale fără să își consulte pacienții. Medicul care ar urma să ajungă în pușcărie dacă actuala sentință a instanței rămâne definitivă este Dana Vodislav.

Fosta șefă a Secției Oftalmologie din cadrul Spitalului Județean Gorj are deja la activ o condamnare definitivă de doi ani închisoare pentru luare de mită, pedeapsa respectivă fiind una cu suspendare. Ca să fi scăpat de pușcărie, medicul ar fi trebuit să nu comită infracțiunile pentru care a fost acum găsit vinovat, magistratul de caz contopind acum pedepsele, după ce a dispus condamnarea la 3 ani de închisoare. Astfel, a fost revocată suspendarea condiționată a pedepsei pe doi ani, urmând să execute cinci ani de închisoare.

„Constată că faptele deduse judecății au fost săvârșite de inculpată în stare de recidivă postcondamnatorie cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de 4 ani.(…) Revocă suspendarea condiționată a pedepsei de 2 ani închisoare, urmând ca inculpata să execute în total 5 ani închisoare(…) Deduce din pedeapsa aplicată inculpatei reținerea, arestul preventiv și arestul la domiciliu, începând cu 11.11.2013 până la 08.05.2015”, a stabilit instanța.

 

Medici cu suspendare

Pedepse de 3 ani, dar cu suspendare, au fost decise și pentru medicul Elena Dinică Băltărețu, precum și pentru fiul său Vasile Virgil Dinică Băltărețu. Medicul a făcut inclusiv politică după ce a trecut prin arestul Poliției pentru câteva săptămâni. Și pentru ea și pentru fiul său executarea pedepsei a fost suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani, timp în care trebuie să fie permanent la dispoziția autorităților judiciare. Și medicul Rodica Lehner a primit același fel de condamnare, în timp ce o asistentă, Elena Valentina Oprișor a fost achitată de acuzațiile formulate la adresa sa, dosarul fiind instrumentat de Parchetul General. Alți doi inculpați din dosar, Elena Liliana Răcman și Vasile Silian, au fost condamnați la câte un an închisoare, executarea fiind și în cazul lor suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de câte 3 ani.

Instanța a decis ca de la fiecare inculpat să fie confiscate diverse sume de bani, asta în condițiile în care la perchezițiile de amploare din noiembrie 2013 anchetatorii au ridicat sume mari, dar și cantități impresionante de bijuterii. Acum mare parte din acestea ar urma să se întoarcă la proprietarii lor. „Dispune confiscarea de la inculpata Vodislav Dana-Maria a sumei de 2210 lei reprezentând contravaloarea a 26 certificate medicale eliberate fără consultarea solicitanților (26 certificate medicale originale constatate la dosarul de urmărire penală x 85 lei/preț consultare solicitant). (…)Menține sechestrul asigurator asupra sumei de 197.085 lei, din suma de 864.992 lei ridicată cu ocazia percheziției domiciliare efectuată la locuința inculpatei Vodislav Dana-Maria. Dispune restituirea din suma de 864.992 lei a sumelor de 479.547,11 lei reprezentând soldul SC. Optifarm. SRL Tg-Jiu și 188.360,60 lei reprezentând soldul SC. Multimed. SRL Tg-Jiu. Dispune restituirea către inculpata Vodislav Dana-Maria a 4840 euro și 90 obiecte confecționate din aur și argint în valoare totală estimată de 45988,51 lei, ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare, bunuri predate Trezoreriei Române conform inventarului nr. 907/16.01.2014. (…) Confiscă de la inculpata Băltărețu Dinică Elena suma de 2550 lei reprezentând contravaloarea a 30 certificate medicale eliberate fără consultarea solicitanților (30 certificate medicale originale constatate la dosarul de urmărire penală x 85 lei/preț consultare solicitant). În baza art. 112 lit. e C.pen. confiscă de la inculpata Lehner Rodica suma de 850 lei reprezentând contravaloarea a 10 certificate medicale eliberate fără consultarea solicitanților (10 certificate medicale originale constatate la dosarul de urmărire penală x 85 lei/preț consultare solicitant)”, au stabilit judecătorii. Vasilie Silian și-a recuperat suma de 23.500, ridicată după percheziții.

În plus, o serie de parafe ale medicilor folosite pe acte medicale fără consultarea pacienților ar urma să fie confiscate, după cum a decis instanța. Magistrații au dispus și anularea certificatelor medicale eliberate fără consultarea solicitanților, fiecare dintre inculpați fiind obligat să achite câte 3500 de lei cheltuieli judiciare statului român.

Vizualizări: 21,237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: