Răbufniri ale polițiștilor din dosarul „Mafia Cărbunelui”

Cei mai mulți martori din procesul în care mai mulți polițiști din zonele Rovinari și Turceni au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție au fost audiați, dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj având șanse mari să fie finalizat cu o sentință spre sfârșitul anului.

În septembrie 2015, aproape 20 de polițiști și localnici din zonele Turceni și Rovinari au fost ridicați de mascați în urma unor descinderi de amploare și reținuți, fiind acuzați de implicare într-o rețea ce se ocupa cu furtul de cărbune de pe benzile de transport ale Complexului Energetic Oltenia. Dosarul a fost ulterior împărțit în două, cel care i-a vizat doar pe „civili”, adică pe hoții de cărbune, fiind deja finalizat cu condamnări definitive, fără executare, în timp ce cel al polițiștilor, în care sunt 13 inculpați, e în continuare în faza de judecată pe fond la Tribunalul Gorj.

Ce spun poliţiştii

La termenul de marţi au fost audiați unii dintre ultimii martori, doi dintre aceștia fiind polițiști. Unul dintre ei este agent la Poliția Rutieră Gorj, iar celălalt la Poliția Turceni, fiecare trebuind să povestească despre modul în care s-a implicat sau nu în diverse activități alături de polițiștii trimiși în judecată. Unul dintre inculpați, Gheorghiță Vâlceanu, a răbufnit și a cerut instanței să verifice dacă el avea atribuțiuni de agent rutier în condițiile în care este polițist de proximitate. El s-a plâns că „a picat” în plasa ofițerilor DGA care filau zona Turceni pentru că șefii l-au trimis într-o acțiune rutieră a Poliției Turceni, deși el nu mai fusese niciodată într-o astfel de activitate. Vâlceanu a menționat chiar că totul i se trage de la faptul că a aplicat o amendă, după care nu a mai discuția nu a mai continuat, audierea sa urmând să se pronunțe la un termen viitor. Un alt agent trimis în judecată, Constantin Manolache, a cerut și el instanței să îl întrebe pe martor dacă știe de câte ori polițiștii au trebuit să pună bani din buzunarul propriu pentru a cumpăra benzină cu care să plece în misiuni. Judecătorul de caz l-a întrebat însă dacă crede că doar el sau colegii săi sunt singurii bugetari aflați în situația aceasta, după care avocații i-au cerut polițistului să nu invoce un astfel de argument pentru a justifica o eventuală faptă de corupție, omul plângându-se că oricum avea probleme cu banii și discuții acasă din această cauză.

Vizualizări: 2,442

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: