Raportul în cazul Caragea, trimis la Parchetul General

Comisarul Viorel Salvador Caragea este anchetat de Parchetul General, dar rămâne în fruntea Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Gorj. Afirmația aparține ministrului Ministerului de Interne, Radu Stroe, care a precizat că în raportul senatorilor se vorbește despre fapte penale, iar documentele au fost trimise la Parchetul General, dar chiar și așa Caragea rămâne în funcție. Într-o emisiune la Antena 3, moderatoarea a afirmat că Radu Stroe l-ar schimba pe Caragea dar nu-l lasă PSD, ministrul răspunzând: Nu infirm, nu confirm!

Raportul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat, bazat pe mărturiile mai multor polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, a fost trimis la Parchetul General. Într-o intervenție la Antena 3, ministrul Radu Stroe a declarat că Viorel Salvador Caragea nu va fi schimbat.„Privitor la cazul Caragea eu nu pot să spun decât un lucru. Am primit raportul comisiei parlamentare din Senatul României. Raportul vorbește de câteva presupuse infracțiuni, ele nu sunt decât când sunt demonstrate de instanță și atunci mă voi exprima în acest mod. Ca urmare a faptului că raportul Comisiei de Apărare spune aceste lucruri am trimis documentul Parchetului General. Nu mai am altceva de adăugat”, a declarat ministrul Radu Stroe.

Caragea, susținut de PSD

Stroe a mai precizat că șeful IPJ Gorj a mai fost sancționat de 3-4 ori. “Faptele de care a fost găsit vinovat nu erau de natura celor care potrivit Statutului Polițistului să atragă suspendarea sau trecerea în rezervă”, a adăugat acesta.

Bazându-se pe boicotul senatorilor PSD de a se prezenta la comisia în care erau audiate persoane de la IPJ Gorj, moderatoarea Dana Grecu a afirmat că Radu Stroe ar vrea să scape de Caragea dar nu poate pentru că e susținut de PSD. „Vă respect prea mult ca să vă contrazic. Nici nu confirm, nici nu infirm”, a răspuns Radu Stroe. Acesta a mai precizat că ceea ce se întâmplă la Gorj aduce prejudicii de imagine Ministerului de Interne.

În ianuarie, Corpul de Control al ministrului Radu Stroe a efectuat un control tematic la IPJ Gorj, în urma căruia în sarcina lui Viorel Caragea „s-au reţinut un număr de 50 de deficiente şi nereguli în exercitarea actului managerial, fapt pentru ca s-a dispus ‘Atenţionarea’ sefului IPJ Gorj”, arată documentul. În baza acestor constatări, IGPR l-a sancţionat pe seful IPJ Gorj cu diminuarea drepturilor salariale cu 10% pe o perioada de 2 luni.

Ce scrie în raport

Reamintim că în data de 29 octombrie, Viorel Salvador Caragea a ajuns subiect în Senat, unde mai mulţi ofiţeri au vorbit despre el în faţa Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Atunci, senatorii PSD au boicotat ședința, în speranța că nu va fi cvorum pentru audierea polițiștilor. În timpul audierilor, ofiţerii MAI au reclamat abuzuri săvârşite asupra lor de către şeful IPJ Gorj, Viorel Salvador Caragea. El a fost acuzat de ofiţeri că cere şpagă pentru a-i păstra pe funcţii, susţine presa centrală. Mai mult, Caragea ar spune că şi lui i se cere mită să rămână în funcţie. Presa centrală citează surse neoficiale care spun că pentru a cumpăra un post de şef de inspectorat judeţean de politie tariful e de 150.000 de euro lunar şi poate varia in funcţie de judeţ. Poliţiştii gorjeni au mai spus că Poliţia Economică constrângea omenii de afaceri, prin dosare penale, să dea bani: „Politia Economică făcea dosare, dar erau dosite si la o săptămână patronii cercetaţi erau chemaţi sa cotizeze".

De asemenea, mai există un raport, cel al Ministerului de Interne. Caragea este acuzat că își umilește și hărțuiește angajații, dovadă fiind cele 97 de sancțiuni disciplinare și încă 676 de atenționări, aplicate în perioada 1 ianuarie 2012 până la 30 iunie 2013.  Raportul MAI arată că IPJ Gorj funcţionează mai degrabă ca o structură interlopă, menită să inducă spaima în oamenii de afaceri, în scopul obţinerii de avantaje. “Astfel, pentru protejarea intereselor personale, seful Inspectoratului şicanează anumiţi oameni de afaceri, prin intermediul structurilor specializate ale politiei (investigare fraude, rutier, etc.) aflate in subordinea sa. Aceste structuri efectuează controale la societăţile comerciale neagreate, în temeiul unor planuri de acţiune întocmite în baza unor ‘date si informaţii’ inexistente, aprobate si coordonate de cms. şef Caragea Viorel-Salvador, controalele finalizându-se, invariabil, cu întocmirea unor dosare penale pe numele persoanelor vizate. Cercetarea penala in astfel de dosare se întinde pe perioade mari de timp, finalizându-se cu propuneri de neîncepere a urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penala a învinuitului, interval de timp in care afacerea persoanei respective poate înregistra pierderi iremediabile”, se arată în Raport.

Viorel Caragea nu a dorit niciodată să comenteze acuzaţiile care i se aduc de subalterni şi de oameni de afaceri.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: