Războiul sfârşitului lu' unii

N-apucarăm să ne bucurăm bine că a trecut data limită dată de vrăjitoarea bulgăroaică şi de Nostradamus (mai ştii, poate oamenii erau pe calendarul vechi), că coreenii se treziră din letargie şi se atacară unii pe alţii cu mult sârg. Sigur, deocamdată doar pe o insuliţă dintre cele două ţări. Dar mai ştiu eu o insuliţă de asta pe care s-a dat un război minor. Pearl Harbor se numea şi a condus la implicarea SUA în al doilea război mondial.

Nu vreau să fiu alarmist, dar un al treilea război mondial e în mod clar un lux pe care nu ni-l mai putem permite. La nivelul tehnologic de azi, suspectez că şi Primăria Gorj deţine bomba atomică, darămite o ţară, fie ea şi mică, din Orientul Apropiat sau Extrem condusă de lideri nebuni şi care vor să-şi vadă duşmanii morţi. Ori, în condiţiile astea, previziunea pe jumătate simpatică şi pe jumătate cutremurătoare a lui Einstein (”Al patrulea război mondial se va purta cu bâte şi cu pietre”) prinde tot mai mult contur.

Conflictul dintre Coreea de Sud şi cea de Nord nu e tocmai genul de bătaie în curtea şcolii pe care marile puteri o vor ignora, mai ales că atacul nordicilor vine pe fondul exerciţiilor militare americano-sud-coreene duse în apropierea graniţei cu statul comunist. Faptul că recent sateliţii americani au fotografiat depozite în care se presupune că comuniştii ar ascunde nişte bombiţe cu capacitatea de a şterge oraşe mari de pe faţa pământului nu e nici el liniştitor. Aşa cum neliniştitoare e şi simpatia pe care ţări nu tocmai capitaliste ca Rusia, China sau Iran o acordă în mod public Coreei de Nord, pe principiul simplu şi nu tocmai diplomatic ”duşmanul duşmanului meu mi-e prieten”.

În trecut am avut noroc cu lideri echilibraţi ca Kennedy sau Gorbaciov. Dar în trecut liderii dezechilibraţi ai unor ţări care se simt nedreptăţite nu aveau bombe nucleare. Faptul că d'alde Ahmadinejad şi Kim Jong Il mângâie cu buricele degetelor nişte butoane roşii nu poate fi liniştitor. Acestea fiind zise, eu unul cred că-mi fac un credit mare la bancă şi mă distrez un pic.

mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: