Răzvan Popescu a cucerit străinătatea cu naiul

Răzvan Popescu este un tânăr obişnuit care îşi doreşte o viaţă liniştită şi o carieră de succes. Ceea ce puţină lume ştie despre Răzvan este că tânărul este un împătimit al naiului, instrument pe care îl studiază de mai bine de nouă ani şi cu care a reuşit să ducă Gorjul la cele mai mari spectacole şi festivaluri din Europa.

La doar 16 ani, Răzvan Popescu este printre puţinii tineri care a reuşit să-şi dovedească priceperea la nai pe cele mai mari scene ale Europei reuşind timp de nouă ani să facă faţă provocărilor în materie de spectacole şi festivaluri.

Cântă de la cinci ani şi cum vârsta era prea mică să studieze naiul, acesta a făcut doi ani orgă după care cu ajutorul profesorului său, Ştefan Popescu, a desluşit tainele naiului. „Am făcut doi ani orgă pentru că eram prea mic pentru nai după care au urmat trei ani de studiu şi trei ani de excelenţă. Mi-a fost foarte greu să trec de la orgă la nai pentru că ordinea notelor este exact invers dar cu puţin efort am reuşit. În prezent sunt membru al orchestrei ansamblului „Maria Lătăreţu” de doi ani de zile însă colaborez de mai mult timp cu el”, a declarat Răzvan Popescu.

Şi cum naiul nu este un instrument uşor mai ales pentru faptul că se bazează foarte mult pe suflat, Răzvan a învăţat să-şi dozeze aerul în aşa fel încât să ajungă pentru toată piesa. „Acum învăţ să cânt la ţambal, am acasă unul profesionist şi îmi place foarte mult să cânt la el însă naiul va rămâne instrumentul de bază. Am învăţat să cânt la un nai de soc, mai mic, dar acum am unul de bambus, cel care îmi poartă noroc la concursuri”, a declarat Răzvan Popescu.

Tânărul s-a făcut remarcat mai ales la festivalul internaţional de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Suceava în 2007, unde a câştigat premiul special urmând apoi spectacole peste hotare. „Am fost în Bulgaria într-un mini turneu, în Germania iar în ţară am fost aproape peste tot câştigând locul I trei ani la rând la „Pe fir de baladă”, dar şi alte concursuri”, a precizat naistul Răzvan Popescu.

Ca orice adolescent, Răzvan îşi face timp şi pentru micile plăceri cum ar fi jocurile pe calculator, tenisul de câmp făcându-şi însă timp şi pentru şcoală. „Sunt în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, la matematică-informatică intensiv. Îmi doresc să fac o facultate şi Conservatorul în paralel, vreau pe viitor să am o slujbă stabilă şi să am ocazia să fiu un naist celebru. Sunt un fan al excursiilor departe de casă, sunt singur la părinţi şi îmi doresc să vizitez Tunisia”, a declarat tânărul naist. Cu un tată inginer şi o mamă profesoară, Răzvan Popescu este geniul familiei dar şi un mic artist care îşi doreşte să cucerească lumea cu naiul său.

Vizualizări: 267

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: