Reabilitarea ruinei rupe blestemul aruncat asupra bisericii din Albeni

Primăria Albeni a finalizat proiectul ce vizează reabilitarea totală a bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, în momentul de faţă o ruină aflată în centrul comunei. Fostul lăcaş de cult este cunoscut de localnici sub numele de „Biserica lui Mihai Viteazul”, unde domnitorul se oprea cu suita şi gusta vinul din podgoriile Negoieştilor, ca dovadă pivniţele care se găsesc vizavi de ruină. Oamenii aşteaptă cu interes consolidarea şi restaurarea fostei bisericii, întrucât cred că numai în acest fel s-ar putea rupe un blestem.

Construit în jurul anilor 1565-1567, lăcaşul de cult a fost cunoscut ca Biserica lui Mihai Viteazul pentru că acesta a donat unele obiecte necesare preoţilor. Cel care a construit biserica este Constantin Albeanu, care a folosit nişte ţigani clăcaşi şi a donat o mie de stânjeni de pământ bisericii pentru a se putea întreţine. Primul preot care a slujit în biserica de la Albeni s-a numit Motea, numele său fiind purtat şi astăzi de cătunul Moteşti al comunei gorjene.

Autorităţile locale de la Albeni vor depune, luna viitoare, un proiect la Ministerul Cultelor în vederea obţinerii de fonduri pentru transformarea unei ruine într-o biserică unică. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei. „Proiectul l-am terminat şi trebuie să-l depun. A apărut un proiect european care vizează reabilitarea monumentelor istorice, iar termenul limită de depunere este data de 15 aprilie. Sper să-i dăm drumul acestei biserici. Este vorba despre o reabilitare şi o consolidare. Monumentul care este în picioare va rămâne şi se va trece la o reabilitare şi o consolidare exact cum a fost această biserică”, a declarat Dumitru Cornea Victora, primarul comunei Albeni. Închisă după al doilea cutremur din anul 1942, Biserica ruină Sf. Ierarh Nicolae încă mai păstrează elemente de unicitate care urmează a fi puse în valoare prin consolidarea şi restaurarea fostului lăcaş de cult. „Ruina este un monument istoric de valoare întrucât păstrează şi astăzi elemente de unicitate europene. Este vorba despre un semn creştinesc care nu se găseşte pe nici o altă biserică”, a mai precizat Dumitru Cornea Victora.   

LEGENDĂ

Localnicii speră ca odată cu reabilitarea ruinei se va rupe un blestem aruncat asupra lăcaşului de cult. „Într-adevăr, se vorbeşte despre o legendă a acestei biserici. Se spune că aici ar fi fost îngropată o comoară a unor ciobani care ar fi fost omorâţi de un boier. S-ar putea să fi avut un blestem al ei, dar odată cu reabilitarea ei vom rupe acest blestem”, spune primarul Dumitru Cornea Victora.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: