Reacția ministrului Rafila la situația Spitalului Târgu Cărbunești: mi se pare chiar că are prea mulţi bani

Declarații acide ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila la adresa managerului Spitalului Orășenesc Târgu Cărbunești! Oficialul de la București consideră că Sorin Mehedințu „nu prea are ce să caute ca manager la un spital”. Declarațiile au fost făcute în contextul în care Mehedințu a declarat că unitatea medicală înregistrează datorii mari, iar salariații sunt în situația de a nu-și încasa salariile.

Sorin Mehedințu a declarat că s-a ajuns în situația în care 99% din venituri să se ducă pe cheltuiala cu salariile angajaților. 

„Înseamnă că dânsul nu prea are ce să caute ca manager la un spital. Ştiu situaţia de acolo dinainte de apariţia articolului de presă; am analizat-o. Este un spital care face servicii medicale foarte puţine. Au doar 39% gradul de ocupare a paturilor. Şi, în mod evident, dacă nu faci servicii medicale şi plăteşti doar salarii personalului, care este numeros, înseamnă că este o problemă de management, pentru că şi structura spitalului - tipul de servicii pe care le oferă - trebuie adaptate nevoilor acelei comunităţi sau zonei înconjurătoare. De fapt, domnul manager a spus următorul lucru: 'Eu nu mă pricep să conduc un spital'. Asta este realitatea", a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Rafila este de părere că unitatea medicală ar trebui să intre în reorganizare.

„Dacă ai trei sferturi sau două treimi din paturi goale, evident că nu o să ai niciodată bani, decât pentru salarii. Mie mi se pare chiar că are prea mulţi bani. De unde să plătească salarii, dacă el are 40% din paturi ocupate şi 60% goale, pentru că înseamnă că spitalul nu oferă servicii medicale. Spitalele trebuie să ofere servicii medicale. (...) Ar putea să ofere servicii medicale dacă îşi restructurează structura, dacă fac servicii care aduc bani. Nu poţi să ai venituri la spital dacă tu nu faci altceva decât să plăteşti salarii şi aştepţi ca cineva să îţi dea bani. Spitalul trebuie să fie autosustenabil, pe baza contractului de servicii cu Casa de Asigurări. Ei nu fac servicii medicale, despre asta este vorba", a declarat ministrul pentru presa centrală.

Managerul spitalului din Târgu Cărbunești a tras un semnal de alarmă. Acesta a afirmat că uniatea medicală se descurcă tot mai greu pe partea financiară. Datoriile acumulate până în prezent se ridică la patru milioane de lei. 

Vizualizări: 4,781

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: