Viperele au ieșit mai devreme din hibernare. Sfatul salvamontiștilor!

Vremea neobișnuit de caldă a făcut ca viperele să iasă mai devreme din hibernare. Salvamontiștii avertizează turiștii dornici de drumeții pe munte să fie atenți pe poteci, pe lângă stânci, ape ori chiar în ierburile înalte pentru că se pot întâlni cu viperele. E important de știut că reptilele nu atacă decât dacă se simt amenințate. Spitalul Județean Târgu Jiu anunță că are suficiente doze de ser antiviperin în caz de incidente pe munte.

Cum termometrele au arătat peste 20 de grade chiar şi în zonele de munte, nu e de mirare că reptilele şi-au făcut apariţia mai devreme în căutare de soare. „Trebuie să ferim partea de jos a piciorului, să nu rămână locuri libere în care vipera să aibă acces la piele. Foarte mare atenţie pe ce punem mâna, pe crengi uscate, pe pietre, locuri unde ar putea sta să se încălzească la soare”, spune Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

Ce avem de făcut în caz că suntem înțepați de o viperă? „Atunci când avem neşansa să fim muşcaţi de o viperă, trebuie să încercăm să rămânem calmi, să nu fim foarte activi, că atunci favorizăm transmiterea veninului prin sânge, să încercăm să rămânem la umbră, să punem o compresă rece pe muşcătură”, a mai adăugat Cornoiu.

„Serul antiviperin trebuie să fie administrat foarte repede după ce pacientul a fost înţepat de viperă. În acest moment, avem cinci doze de ser antiviperin. Este suficient ținând cont că anul trecut au fost folosite doar trei”, a transmis Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: