Recrutarea unui manager privat costă cât sute de salarii

Preţul maxim plătit de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru fiecare contract de selecţie a managementului privat la Oltchim, Electrica, Hidroelectrica şi Romarm va fi de 250.000 euro, iar firmele de recrutare vor putea să depună ofertele până pe 23 decembrie.

"În documentaţia pentru licitaţie este prevăzut un preţ maxim de achiziţie a acestor servicii, respectiv suma de 250.000 euro pentru fiecare contract, dar aceasta valoare este una estimativă. Toate procedurile de achiziţie publică impun obligativitatea menţionării în documentaţia de licitaţie a unei valori estimate a serviciilor/produselor contractate, valoare  maximă, care nu poate fi depăşită de nici un ofertant. În mod obişnuit, în cadrul licitaţ iilor publice organizate în conformitate cu prevederile legale, preţul de achiziţie a fost mai mic decât preţul estimat, ca urmare a competiţiei între participanţii la licitaţie", se arată într-un comunicat MECMA.

15 companii, în prima etapă

Proiectul MECMA are ca obiectiv atragerea celor mai performanţe firme de executive search la nivel internaţional în vederea selectării unui CEO pentru companiile de stat incluse în prima etapă a procedurii, respectiv pentru societăţile Oltchim, Electrica, Hidroelectrica şi Romarm.

Compania de executive search Pedersen&Partners şi subcontractorii săi, compania de consultanţă în management Roland Berger şi casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), asistă reprezentanţii MECMA în acest proces.

Contractul dintre MECMA şi Pedersen&Partners acoperă asistenţa ce va fi acordată pentru selectarea unor firme de executive search ce vor presta servicii de recrutare pentru circa 15 companii de stat (dintre care, în prima etapă, a avut loc lansarea procedurii de selectie pentru primele patru societăţi). 

Contractul cu Pedersen & Partners implică,  printre altele, redactarea caietelor de sarcini pentru toate cele 15 companii de stat vizate, asistenţa în evaluarea ofertelor depuse de participanţi, asistenţa în evaluarea şi stabilirea listei scurte de manageri privaţi, rapoarte periodice de follow-up etc.

Primul costă mult, al doilea e gratis

Firmele de recrutare vor avea la dispoziţie trei săptămâni, respectiv până pe 23 decembrie, pentru a depune documentaţia necesară şi oferta pentru licitaţie. La finalul procedurii, firmele de recrutare vor propune reprezentanţilor MECMA, o lista scurtă cu manageri, pentru fiecare dintre companiile selectate.

"Pentru a aduce, în Romania, companii experimentate la  procesul de selecţie a viitorilor manageri au fost stabilite criterii foarte riguroase de participare la licitaţiile care vor fi organizate la sfârşitul lunii decembrie: participanţii trebuie să aibă minim 30 de birouri în lume şi cel puţin zece birouri în Europa şi o medie a cifrei de afaceri pe ultimii trei ani de minim 40 milioane euro. În cazul unei asocieri, media cifrei de afaceri a fiecărui asociat trebuie să fie de minim 10 milioane euro pe ultimii trei ani", se arată în comunicat.

În cazul în care candidatul găsit demisionează sau societatea respectivă din subordinea MECMA reziliază mandatul sau contractul de muncă cu candidatul, pe durata perioadei de garanţie compania de executive search se angajează să caute şi să selecteze un nou candidat, fără a solicita vreo plata suplimentară.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: