Rectorul UCB, pe lista neagră a mogulilor din universităţi

Rectorul Universităţii ”Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Adrian Gorun, a fost trecut pe Lista neagră a mogulilor din universităţi, listă ce a fost dată publicităţii de Alianţa pentru o Românie Curată (ARC). Aici se mai regăsesc rectorii Florian Popa, Ştefan Diaconescu, Constantin Oprean, Ioan Pânzaru, Ecaterina Andronescu, Vasile Astărăstoaie sau Andrei Marga.

Conform ARC este vorba despre ”lista rectorilor şi preşedinţilor de universităţi în special din acele universităţi care au dovedit o mare rezistenţă la schimbare în ultimii 20 de ani, cele care au devenit scena unor scandaluri de mare amploare la alegerile universitare din trecut şi, nu în ultimul rând, instituţiile de învăţământ superior clasate pe ultimele locuri în Topul integrităţii universităţilor publice din România, alcătuit de Coaliția pentru Universități Curate acum doi ani”. Pe această listă figurează şi rectorul UCB, Adrian Gorun, care se află la al doilea mandat consecutiv de rector.  ”A fost ales rector în urma unor afaceri universitare parțiale desfăşurate în decembrie 2005, după ce predecesorul său, Emil Moroianu, a demisionat din funcție în urma unor neînţelegeri cu decanii unor facultăţi. A fost singurul candidat. De asemnarea, conducerea lui în fruntea UCB a fost contestată de la bun început, pe motiv ca Adrian Gorun se afla în situaţie de incompatibilitate ocupând, în acelaşi timp, şi funcţia de secretar general al Ministerului Educației. Starea de incompatibilitate a fost constatată oficial de Agenția Națională de Integritate (ANI) în 2008. La alegerile universitare din februarie 2008 a fost din nou singurul candidat înscris în cursă şi a fost votat în unanimitate pentru un nou mandat”, se arată în descrierea făcută de ARC. Din datele publicate în declaraţia de avere Adrian Gorun a încasat anul trecut de la universitatea târgujiană suma de 91.161 lei, precum şi suma de 32.726 lei, obţinută din contracte de cercetare ştiinţifică.

INCOMPATIBILITATE

În perioada 2006-2008 acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate pentru că deţinea funcţia de rector şi de secretar general al Ministerului Educației. ”În 2008, după ce fusese reales în funcţia de rector al UCB, a devenit candidatul PDL la alegerile parlamentare pentru Camera Deputatilor, dar nu a câştigat. Această candidatură l-a adus din nou în situaţie de incompatibilitate, confirmată de ANI, întrucât deţinea gradul de înalt funcţionar public şi prin urmare îi era interzis să fie membru al unui partid politic”, mai spune ARC.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: