Redescoperirea lui Brâncuşi, la Gorj TV

Dacă în perioada 1948-1956 autorităţile comuniste de la Gorj au intenţionat să scape de moştenirea lui Brâncuşi, artistul fiind socotit unul de sorginte burgheză, după circa două decenii lucrurile se vor schimba în mod esenţial. Începând cu anul 1970, Brâncuşi era redescoperit atât la Târgu-Jiu cât şi la Hobiţa unde se construia o casă memorială despre care presa postdecembristă „descoperea” că nu era cea originală. Invocă acele vremuri în lumina documentelor de arhivă jr. Dan Cismaşu, reprezentant al Serviciului Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale, în emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” realizată de Cornel Şomâcu.

Totul a început în anul 1970 când Consiliul Popular Judeţean Gorj emite Decizia cu numărul 178 din data de 19 mai prin care se dispunea ca pentru păstrarea şi punerea în valoare a vestigiilor istorice şi etnografice din fiecare oraş şi comună, a se continua acţiunea de organizare a muzeelor orăşeneşti şi comunale a punctelor muzeale în toate oraşele şi comunele judeţului

La  aceeaşi dată de 19 mai 1970, Consiliul Popular Judeţean Gorj prin Comitetul Executiv a emis Decizia numărul 179 al cărui prim articol cuprindea următorul cuprins: „Pentru cinstirea memoriei marelui sculptor Constantin Brâncuşi, se va organiza cu sprijinul CSCA pe locul fostei case natale o construcţie – gospodărie, tipică zonei şi linii generale apropiată ca stil casei Brâncuşi, care va cuprinde casa de locuit şi dependinţele – pivniţă, pătul, fântână cu cumpănă, împrejmuire etc. – precum şi obiectele de interior – constituindu-se ca filială a Muzeului judeţean Gorj.

În acest scop, până la 15 iulie 1970, Comitetul judeţean pentru cultură şi artă va depista şi achiziţiona o casă din satul Hobiţa, contemporană şi apropiată ca stil casei natală a lui Brâncuşi, precum şi dependinţele, care vor fi mutate şi reconstruite în curtea casei părinteşti, pe locul casei vechi. ”În toamna aceluiaşi an aflăm din documente că: „În vederea amenajării locului unde s-a născut Constantin Brâncuşi, sculptor cu renume mondial, în comuna Peştişani, satul său natal Hobiţa, Comitetul pentru cultură şi artă al judeţului Gorj a achiziţionat una casă de lemn de la locuitorul Calistrat Blendea din acest sat.
Această casă construită din lemn de stejar cu însuşiri arhitectonice specifice regiunii, executată de meşteşugarii iscusiţi, cu crestături la stâlpi şi uşi, care prezintă asemănări foarte apropiate cu casa părintească a marelui artist aşa după cum spun băştinaşi.

Casa urmează a se demola, transporta la locul respectiv şi reconstrui, păstrându-se în totalitate forma şi aspectul ei original.” Toată povestea luni seara la GORJ TV.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: