Referendum la UCB pentru stabilirea metodei de alegere a rectorului

Circa 180 de profesori şi studenţi ai Universităţii “Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu vor participa luna viitoare la un referendum. Aceştia vor vota pentru a stabili prin ce modalitate va fi ales noul rector, la expirarea mandatului Luminiţei Popescu. Sunt două variante: prin concurs şi prin votul profesorilor şi al studenţilor. Actualul rector a spus ce metodă preferă.

Universitatea din Târgu Jiu va organiza în data de 26 iunie 2015 un referendum privind modalitatea de desemnare a rectorului. În luna mai 2016 va expira mandatul Luminiţei Popescu, care, practic, a prins doar o fracţiune de mandat, după ce Moise Bojincă şi-a dat demisia. “În conformitate cu legea, trebuie organizat referendum cu 6 luni înainte de expirarea mandatului rectorului. Sunt două modalităţi de alegeri, prin concurs ori rectorul este ales de toate cadrele didactice şi de reprezentanţii studenţilor din universitate. Sunt 140 de cadre didactice şi în jur de 40 de studenţi, reprezentanţi din Senat şi consiliile facultăţilor care vor vota pentru una din cele două variante. Cred că la sediul Rectoratului va fi organizat acest referendum”, a declarat Ştefan Ghimişi, prorector UCB.

Rectorul UCB, Luminiţa Popescu, a spus că în perioada următoare vor avea loc dezbateri în privinţa referendumului la nivel de universitate. Popescu a precizat ce metodă de alegere a rectorului preferă şi de ce. “Totdeauna mi s-a părut că votul direct şi secret al tuturor cadrelor didactice oferă mai multe legitimitate persoanei care ocupă funcţia de rector decât concursul. În sensul că rezultă ca o opţiune a tuturor cadrelor didactice, aşa opţiunea se limitează la aprecierea comisiei de concurs. Aici nu vorbim de competenţe pentru că, în situaţia în care rectorul este desemnat de o comisie, el oricum conform legii trebuie să treacă de furcile caudine ale Senatului. Şi în cazul alegerilor prin vot se validează candidaturile prin Senat”, a comentat Luminiţa Popescu, rectorul UCB Târgu Jiu.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: