Regiunea Oltenia, cea mai săracă din cele opt

Noua organizare, propusă de Băsescu şi asumată din mers de PD-L, înseamnă împărţirea ţării în opt regiuni, la fel cum a fost împărţită pe fonduri europene. Capitalele noilor regiuni vor fi Cluj-Napoca (pentru Crişana, Regiunea de Nord Vest), Braşov (pentru regiunea Centru), Timişoara (pentru Banat), Craiova (pentru Oltenia), Constanţa (pentru Moldova de Sud), Iaşi (pentru Moldova de Nord), Ploieşti (pentru Muntenia) şi Bucureşti (Ilfov).

Guvernul Boc vrea să-şi asume răspunderea pe legea reorganizării administrative pentru a putea trece mai repede la aplicare şi pentru a nu mai trece prin Parlament, în forma obişnuită. Dar principala problemă a venit de la UDMR, aliatul de la guvernare, care a menţionat că problema reîm­părţirii nu s-a discutat în coaliţie.

Regiunile şi PIB-ul

Premierul Emil Boc şi lideri ai PD-L prezintă toate motivele pentru care ar trebui realizată această reîmpărţire teritorială, începând de la o mai bună gestionare a zonelor până la atragerea mai rapidă a fondurilor europene.

PD-L vrea ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi. Conform datelor statistice prezentate de diverse instituţii, Moldova de Nord, cu capitala la Iaşi, are în acest moment 10,1% din PIB şi o populaţie de 3,8 milioane locuitori. Moldova de Sud, cu capitala la Constanţa, are 0,5% din PIB şi 2,9 milioane locuitori. Oltenia, zona cea mai săracă, cu capitala la Craiova, are 7,6% din PIB, cu 2,3 milioane locuitori. Crişana are 11,5% din PIB, cu 2,7 milioane locuitori şi cu Cluj-Napoca capitală. Zona Banatului are capitala la Timişoara şi face 9,95% din PIB cu numai 1,9 milioane locuitori. Noul judeţ "Centru" are capitala la Braşov şi realizează un PIB de 11,1%, cu 2,6 milioane locuitori. Muntenia, cu capitala la Ploieşti, are un PIB de 13,2%. Bucureşti-Ilfov are cea mai mare pondere în PIB, de 25,9%, cu 2,2 milioane locuitori.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: