Reguli noi la Definitivat. Vezi ce modificări sunt!

Profesorii care susțin anul acesta examenul de Definitivat trebuie să știe că au apărut o serie de modificări privind sesiunea din această primăvară. Una dintre cele mai importante modificări este aceea că începând de anul acesta pot susține examenul și profesorii care au picat acest examen de trei ori. Îl pot susține numai dacă vor achita la secretariatul școlii unde predau o taxă de 300 lei.

 Definitivatul este examenul pe care îl susțin cadrele didactice debutante pentru a obține dreptul de practică în sistemul preuniversitar, dar și dreptul de a se titulariza pe un post vacant. Anul acesta, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Gorj, peste 100 de cadre didactice s-au înscris însă numărul acestora ar putea crește în perioada următoare având în vedere că la finele săptămânii trecute a apărut o modificare legislativă care vine în sprijinul profesorilor. ”S-a dat o hotărâre de guvern și se pot înscrie și cei care au căzut definitivatul de trei ori, contra unei taxe. Plătesc la școală, cu condiția să fie încadrați în învățământ și să respecte toate celelalte condiții, adică un an vechime, să-și susțină inspecțiile. Se vor înscrie urgent dacă vor fi doritori dintre aceștia”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Reprezentanții inspectoratului spun că taxa pe care o vor plăti profesorii este de 300 lei, iar sesiunea urmează să aibă loc în luna aprilie, aceasta fiind de altfel o altă modificare. ”Fără Definitivat, dacă îl picai de trei ori, nu mai puteai preda în învățământ, aveai statut doar de suplinitor și nu mai puteai să accezi la grade didactice sau la titulatură, aveai o situație provizorie toată viața. Acum, s-a revenit, și contra unei sume de 300 lei depusă la secretariatul școlii unde funcționează pot să susțină examenul de definitivat și cei care nu l-au promovat în trei sesiuni anterioare. În toată țara se susține într-o singură zi cu subiecte unice. Anul acesta se susține în luna aprilie, de obicei era în iulie, cam la o săptămână după Titularizare”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.  Totodată, reprezentanții ISJ au menţionat că nu se pot înscrie pentru sesiunea 2017 candidaţii care au susţinut pentru a treia oară examenul naţional de definitivare în învăţământ în sesiunea 2016, fără să promoveze. Aceştia, se vor putea înscrie la examen în sesiunea 2018, după efectuarea unui nou an de stagiu, în condiţiile legii.

Vizualizări: 1,055

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: