Repatrierea osemintelor lui Brâncuşi, susţinută de americani

Cea mai amplă acţiune de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuşi, condusă de Magdalena Oprişescu, cetăţean româno-american, a început în America, a declarat marţi, pentru AGERPRES, scriitorul Laurian Stănchescu, iniţiatorul demersului de reîntoarcere în România a rămăşiţelor pământeşti ale marelui sculptor.

Potrivit lui Stănchescu, "dimensiunea internaţională a 'Misiunii Constantin Brâncuşi - America' este dată şi de faptul că, în afara reprezentanţilor comunităţilor româneşti din Statele Unite, semnează şi personalităţi americane, cum este Marc Abraham, un celebru producător şi regizor de la Hollywood".
"'Misiunea Constantin Brâncuşi - America' este cea mai mare acţiune culturală începută în afara României de români, pentru România, mai ales că Magdalena Oprişescu aduce semnături şi din partea cetăţenilor americani. Producătorul şi regizorul american Marc Abraham a spus că este onorat să participe la repatrierea osemintelor marelui artist român. Urmează să primesc şi celelalte liste cu semnături din America, acest demers luând amploare rapid în toate comunităţile româneşti din lume", a mai spus Laurian Stănchescu.

Susţinere şi de la academie şi biserică

Guvernul a aprobat în luna mai un memorandum conform căruia o societate franceză de avocaţi ar urma să reprezinte interesele statului român în vederea repatrierii osemintelor marelui sculptor Constantin Brâncuşi. "A fost aprobat un memorandum cu tema 'Unele măsuri pentru repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi'. Guvernul a adoptat acest memorandum, astfel, se va încheia un contract de asistenţă juridică între Guvernul României şi o societate franceză de avocaţi, ce va reprezenta interesele statului român în vederea realizării acestui obiectiv. Cheltuielile implicate vor fi suportate din bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2013, în limita sumei de 90.000 de lei", a precizat la acea dată purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu. El a menţionat că iniţiator al acestei măsuri a fost Secretariatul General al Guvernului, dar nu a putut preciza numele societăţii franceze.

Laurian Stănchescu a depus în ianuarie o scrisoare de sprijin şi la Secretariatul Casei Regale, reprezentanţii acesteia anunţându-l ulterior că documentele au ajuns pe masa fostului suveran. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, susţine şi el iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reînhumarea acestora în localitatea Hobiţa, din judeţul Gorj.

Şi Academia Română susţine demersul repatrierii, o scrisoare în acest sens, semnată de preşedintele forului, acad. Ionel Haiduc, fiindu-i transmisă lui Laurian Stănchescu.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: