Reţele destructurate ale hoţilor din conducte petroliere

Zarvă mare ieri în zona Târgu Cărbuneşti şi nu numai, după ce zeci de poliţişti au descins la diverse adrese de unde, evident, nu au plecat cu mâna goală. Operaţiunea a vizat destructurarea a două grupări care se ocupau cu traficul de combustibil, marfa provenind din conducte ale Petrom, pe care hoţii le „înţepau” cu mare grijă şi la care mufau furtunuri cu ajutorul cărora puteau să fure la orice oră tone întregi de produs petrolier. Descinderile au avut loc la 18 locații, de la Novaci până la Bustuchin şi de la Scoarţa până la Vidin sau Cojani.

De la Cojani oamenii legii au ridicat inclusiv o femeie, în curtea casei acesteia fiind descoperită o adevărată „comoară”. Împreună cu fiul său, Maria Goga a profitat de faptul că prin pământul gospodăriei sale, cam la o jumătate de metru adâncime, trecea conducta care transportă ţiţei către Ţicleni şi, mai departe, spre rafinării. După descinderi poliţiştii au descoperit aici un furtun de vreo 50 de metri, legat direct la conducta de transport, precum şi zeci de bidoane de 40 de litri, cele mai multe, unele dintre ele fiind pline cu combustibil furat. Muncitorii de la Petrofac au fost cei care au făcut săpăturile şi au reparat conducta „înţepată”, oamenii spunând că s-au obişnuit cu furturile de acest gen.

perchezitii_hoti_petrol_1

„Ceea ce nu înţeleg cei care fură este că mai devreme sau mai târziu tot îi descoperim. Poate să dureze o perioadă de timp, e drept, dar până la urmă adevărul tot iese la iveală. Păi cine se gândea că la doamna aici pe sub pământul muncit din grădină e un furtun prin care se fura din conducta noastră. Noi avem sisteme de monitorizare permanentă a cantităţii din conducte şi la cea mai mică problemă suntem avertizaţi. E adevărat că se întâmplă uneori să căutăm de nebuni pe câmp sau prin păduri ca să vedem unde e pierderea în reţea, dar, uite, că găsim astfel de situaţii şi atunci ne explicăm toate lipsurile de pe conductele noastre”, a spus unul dintre şefii muncitorilor care au reparat conducta găurită de hoţii de combustibil.

Zeci de suspecţi, la audieri

Muncitorii de la Petrofac au fost şi cei care au cărat cu camioanele bidoanele de combustibil găsite la cei suspectaţi de furt, bilanţul zilei de ieri arătând că peste două tone din combustibilul furat a fost recuperat şi restituit societăţii păgubite. „Cu această ocazie, au indisponibilizat aproximativ 2.000 de litri de produs petrolier, 3 autovehicule, suma de 10.000 lei, 2 şaniere şi 150 de recipiente din plastic, din care 2 au o capacitate de 1.000 litri fiecare, creând un prejudiciu de peste 100.000 lei. 28 de persoane, vor fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, pentru a da lămuriri cu privire la cele constatate. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţiei Operaţiuni Speciale”, spunea, ieri, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Cătălin Bușe.

perchezitii_hoti_petrol

Din cele 28 de persoane duse la audieri multe şi-au petrecut noaptea în spatele gratiilor, poliţiştii având ordonanţe de reţinere pentru mai bine de jumătate dintre suspecţi. Un bilanţ al reţinerilor şi al celor care vor fi prezentaţi azi la instanţă cu propunere de arestare preventivă va fi făcut public în cursul zilei.

Vizualizări: 246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: