Recidivistul Codoban, judecat pentru tâlhărie calificată

Şi-a pus cagula pe față, și-a mai chemat trei amici și au intrat cu toții în toiul nopții peste o familie din Târgu Jiu pentru a fura cam ce se putea de prin casa oamenilor. Deși pare un plan bine pus la punct, operațiunea a fost un eșec total, chiar dacă protagonistul principal al întregii „afaceri” a fost Vasile Anton Codoban, un individ certat cu legea și cu destul de multe fapte penale în cazierul său. Faptele au avut loc în septembrie anul trecut, dar au fost destul de bine ținute departe de ochii și urechii jurnaliștilor, în anchetă oamenii legii încercând să organizeze chiar și un flagrant cu o sumă de 100.000 de lei, flagrant care a eșuat și el, în cele din urmă.

Codoban a fost arestat în cele din urmă și trimis în judecată alături de amicii săi Essen Dumitru Istratie, Gheorghe Udrică și Nicolae Pîșiu, cu cel din urmă fiind implicat într-un alt scandal, acum un deceniu, când l-a bătut pe un polițist care îl anchetase. Toți patru au intrat în apartamentul familiei lui Virgil Giugelea bătând la ușă și strigând „Poliția”. La 4.00 dimineața, Roxana Giugelea a deschis buimacă ușa, primind un pumn direct în figură. Trei indivizi mascați și cu bâte în mână au intrat în locuință, iar un al patrulea a rămas cu ea la ușa de la intrare. Femeia a avut prezența de spirit să îi spună agresorului că are o sumă de bani în mașina parcată în fața blocului, în momentul în care a fost scoasă pe casa scării pentru a fi dusă la mașină ea strigând după ajutor. Ceilalți tâlhari s-au speriat și au rupt-o la fugă, polițiștilor luându-le ceva timp pentru a strânge probe și a-i pune sub acuzare, cazul nefiind mediatizat la vremea respectivă.

Mărturii

La procesul care se desfășoară însă acum pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu, Vasile Codoban a fost nevoit să asculte ieri, din boxa arestaților, mărturia unei femei căreia îi moșise copilul cu vreo șapte ani în urmă. Ana Luiza Benegui a povestit zeci de minute cum a fost pusă în situația să medieze scandalul dintre victimele lui Codoban și acesta, ea fiind prietenă și cu unii și cu alții. Prinsă la mijloc, martora a declarat că s-a temut pentru viața copilului său, moșit de Codoban, în momentul în care acesta i-a pus mâna pe cap celui mic și i-a spus soțului ei că va avea probleme dacă nu îl ajută. Codoban dorea ca soții Giugelea să își retragă plângerea depusă la Poliție, Roxana Giugelea ajungând la spital după loviturile primite în apartament.

În cele din urmă, pentru a-l prinde, polițiștii au sfătuit-o să accepte o înțelegere cu Codoban pentru un miliard de lei vechi, flagrantul neavând însă loc pentru că anchetatorii au considerat că este prea periculos ca femeia să meargă acasă la agresorul său. Martora a relatat ieri, sub jurământ, că Codoban era dispus să își vândă un teren și o construcție pe care le are la Drăgoieni, pentru a face rost de banii promiși victimelor sale, dorința sa fiind de a nu mai ajunge în spatele gratiilor. În cele din urmă, la vreo trei săptămâni de la comiterea tâlhăriei, el și amicii săi au ajuns totuși să fie arestați preventiv, ieri instanța prelungind mandatele emise pe numele lui Codoban și Istratie, ei având posibilitatea să conteste măsura respectivă.

Vesel pe Facebook

Cu câteva zile înainte de a comite tâlhăria respectivă, Codoban serbase ziua de naștere a soției sale. Pe contul său de Facebook, bărbatul nu a mai postat o fotografie din vara anului trecut, ultima înfățișându-l foarte relaxat la o piscină. La audierile de ieri, martora a menționat că soția lui Codoban și acesta erau dispuși să facă orice pentru ca el să nu mai ajungă din nou după gratii și să nu devină „din nou săraci”. Acum bărbatul e tot încătușat, iar sentința pe care o riscă e una care îi poate aduce o condamnare de câțiva ani, pe parcursul audierilor el având și câteva contre cu judecătoarea de caz, care i-a cerut de mai multe ori să se abțină de la comentarii pentru a nu fi dat afară din sală. În trecut, inculpatul a mai avut condamnări pentru viol, ultraj, vătămare corporală și chiar furt calificat sau uz de fals.

Vizualizări: 870

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: