Rețeta simplă de cârnaţii de casă tradiţionali

Se apropie Crăciunul și mulți români vor să aibă pe masa festivă cârnaţii de casă făcurți după rețeta tradiţională. Dacă vă doriți cârnați aşa făceau şi bunicii noştri trebuie să știți exact ce se pune în compoziția pentru cârnați de casă.

Chiar dacă nu toți românii mai cresc porci, majoritatea preferă să pregătească de Crăciun cârnați de casă.

Pentru cei care nu au încercat, nu este deloc dificil să îi pregătești pentru masa de sărbători. Se fac din carne tocată și grăsime, la care se adaugă arome iar la acest capitol trebuie avută mare grijă cu ingredientele.

Secretul cârnaților buni nu stă în nimic altceva decât în echilibru. Echilibru de carne și grăsimi, sare, condimente și ierburi. Pentru a obține gustul cârnaților de casă de pe vremea bunicilor, nu trebuie să faci altceva decât să pui în compoziție un ingredient special: cimbrul. Această plantă asigură un amestec de arome echilibrat, de citrice și esență de mentă. Aroma de cimbru poate fi piperată și dulce, uneori cu o senzație asemănătoare cuișoarelor.

Ingredientele necesare pentru a pregăti cârnați de casă:

    6,7 kg pulpă de porc

    5,4 kg slănină de porc

    4,5 kg pulpă de vițel

    600 g usturoi

    5 linguri boia de ardei dulce

    1 lingură piper negru măcinat

    4 linguri cimbru

    6 linguri sare (sau după gust)

    30 ML mațe de oaie

    20 ML mațe de porc

Mod de preparare:

Se taie carnea și grăsimea în bucăți mari și se dau prin mașina de tocat. Se curăță usturoiul de foi, se spală și se zdrobește. Se amestecă bucățile de carne tocate cu usturoi, boia, piper, cimbru și sare.

Se pun mațele în apă, se ia câte unul și se clătește cu apă și în interior.Se pune câte un maț pe tubul de umplut al mașinii de tocat carne și se leagă la capăt. Se dă amestecul cu carne prin mașină, pentru a umple mațul. Se răsucește mațul, când se formează cârnat de 10-15 cm.

Se repetă pașii până când se termină carnea și mațele.

Cârnații trebuie lăsați la uscat câteva zile, preferabil 4 zile, după care se afumă cu lemn de fag pentru două zile. Pot fi consumați proaspeți, la grătar sau prăjiți. Se pot păstra în untură, la temperaturi scăzute, până se pun pe masă de sărbători.

Galerie foto


Vizualizări: 5,164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: