Revenit în Gorj, vrea să descopere talentele din Novaci

Florin Chiriţoiu este noul director al Casei de Cultură Novaci. Acesta a revenit pe meleagurile natale, după ce a locuit câţiva ani la Râmnicu Vâlcea. Florin Chiriţoiu este un violonist cu rădăcini adânci în folclorul gorjenesc, care în urmă cu mai mulţi ani a fost dirijor al Ansamblului Nedeia. Deşi nu a întrerupt colaborarea cu ansamblurile renumite ale ţării, Florin Chiriţoiu are planurile mari pentru tinerii din Novaci. Fostul dirijor vrea să refacă Ansamblul Nedeia şi Fanfara din Novaci, cu sprijinul profesorului Ion Lianu, cel care a pus bazele Ansamblului „Ciobănaşul” din Crasna.

Florin Chiriţoiu s-a reîntors în Gorj pentru ca fiul său, Robert, să-şi poată perfecţiona talentul în muzica clasică. „Am revenit acasă pentru fiul meu, care studiază muzica clasică. Profesoara lui de muzică de la Râmnicu Vâlcea, cu care a exersat în clasele a V-a şi a VI-a, s-a îmbonăvit şi am transferat copilul la Liceul de Muzică din Târgu Jiu. Cânt la vioară de vârsta de 6 ani, provin dintr-o familie de lăutari cu rădăcini adânci în folclor, mama mea este nepoata Mariei Lătăreţu şi suntem rude cu domnul Marcel Parnica, dirijorul Ansamblului „Doina Gorjului”. Cu toate acestea, fiul meu nu are deschidere spre folclor, îi place muzica clasică. Muzica clasică este foarte frumoasă pentru cine o înţelege, iar el este unul dintre aceia. A avut rezultate bune la concursurile naţionale şi internaţionale”, a declarat Florin Chiriţoiu.

Deşi a fost numit director al Casei de Cultură Novaci luna trecută, Florin Chiriţoiu colaborează în continuare cu ansamblurile mari ale ţării. „Colaborez cu Cindrelul Junii Sibiului, în această perioadă merg foarte des la Sibiu întrucât se fac pregătiri pentru Festivalul „Ioan Macrea”, care are loc în prima săptămână a lunii noiembrie. De asemenea, colaborez cu Ansamblul „Maria Tănase”, cu Ansamblul „Doina Argeşului” şi cu Ansamblul „Doina Gorjului”. Cu muzica m-am născut şi voi continua să o fac cu mare plăcere şi responsabilitate”, a mai precizat Florin Chiriţoiu.

Copiii din Novaci, pasionaţi de muzica tradiţională

Noul director al Casei de Cultură Novaci intenţionează să refacă Ansamblul Nedeia şi Fanfara oraşului. Florin Chiriţoiu a fost numit în funcţia de conducere la propunerea fostului director al Casei de Cultură. „Domnul Dârvăreanu a insistat foarte mult ca eu să vin aici. Împreună cu dânsul şi cu domnul primar Leuştean sunt convins că vom realiza multe lucruri frumoase pentru oraş. Intenţionăm să revigorăm Ansamblul Nedeia, care cândva era un ansamblu foarte cunoscut. De asemenea, aş vrea să refacem Fanfara oraşului, care este îmbătrânită. Nu vor fi greu de realizat aceste obiective, dat fiind faptul că elevii din Novaci sunt interesaţi de învăţarea unui instrument muzical”, a declarat Florin Chiriţoiu.

PRESELECŢII

La Şcoala Gimnazială Novaci a avut loc o preselecţie a copiilor cu înclinaţii spre muzica tradiţională. La preselecţiile pentru fluier şi saxofon s-au înscris aproximativ 70 de copii. Aptitudinile muzicale ale copiilor au fost testate de Ion Lianu, unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi ai instrumentelor de suflat.

Vizualizări: 558

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: