Revoltați din cauza apei de la robinet. „Vine cu nisip și picioare de broască!”

Zeci de localnici din comuna gorjeană Baia de Fier sunt revoltați din cauza apei. De multe ori, nu curge niciun fir de apă la robinete. Când vine, nu o pot folosi decât în scop menajer pentru că nu e potabilă. Sistemul de alimentare cu apă a fost predat celor de la Aparegio, care transmite că lucrează să facă apa bună de băut, dar că va mai dura.  La nivelul comunei a fost demarată și o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului Dumitru Turbăceanu. 


“Nu avem apă. N-a plouat de trei zile. Eu, de două zile, nu am apă”, a fost strigătul unui localnic din Baia de Fier. Zeci de oameni s-au strâns, în weekend, în fața Căminului Cultural, din localitate, supărați că fie nu au apă deloc la robinete, fie aceasta nu e potabilă: „Nu avem apă să facem un duș. Când vine, vine tulbure, cu nisip, cu picioare de broască. Au băgat și clor în ea. Nici animalele nu mai vor să bea apă”, a spus un alt localnic din Baia de Fier.

În replică, autoritățile cred că singura lor vină e că nu a informat oamenii că rețeaua de apă a fost preluată de Aparegio și se vor schimba contractele localnicilor și, implicit, tariful. Edilul din Baia de Fier a explicat de ce nu se mai poate ocupa primăria de rețeaua de alimentare cu apă și de canalizarea din comună.

„Și eu poate am greșit că nu am făcut o informare, dar se știa de foarte mult timp că urmează să delegăm serviciul de apă și canal la Aparegio. Noi nu puteam face o societate la nivelul localității datorită zonei Rânca. Acolo s-a făcut un proiect de canalizare. Novaci a dat apa către Aparegio, automat a dat și zona Rânca și proiectul respectiv către Aparegio. Noi nu am putut să mai facem altă societate. Prin lege, pe raza unui UAT nu au voie să desfășoare activitatea două societăți care să se ocupe de apă și canal. Trebuie să fie una singură”, a reacționat primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu.

Primarul admite că oamenii au motive de supărare, dar a ținut să sublinieze că a fost forțat de lege să predea rețeaua de apă celor de la Aparegio. „Oamenii sunt nemulțumiți. Apa s-a potabilizat, au pus clor și miroase. Oamenii nu sunt obișnuiți cu clorul și normal că nu le convine. Cel de-al doilea lucru e că nu le convine prețul. Prețul este la nivel de județ al Aparegio. Nu este doar la Baia de Fier acest preț, dar aveam cel mai mic preț din județ, 40 de lei pe an de persoană. N-am mai putut să țin apa la comună și am făcut ce scrie la lege până la urmă. Și Curtea de Conturi ne-a lăsat măsuri și urmau amenzi care se transformau în penale. Nu a fost o delegare tendențioasă, ca să fac rău oamenilor, să-mi fac rău mie până la urmă. Unde e lege, nu e tocmeală”, a mai punctat primarul.

„Nu suntem Mesia!”

Șeful Aparegio Gorj, Traian Pătrășcoiu, a transmis că, în prezent, se fac lucrări pentru a face apa bună de băut și se fac des analize: „Lucrăm la potabilizare, spălare conducte, facem analize, încă facem lucrări pe instalațiile pe care ni le-au pus la dispoziție. Nu suntem Mesia, să rezolvăm în trei zile ce nu s-a rezolvat în 30 de ani”.

Prețurile practicate de Aparegio, de la începutul acestui an, în comunele unde se ocupă de rețeaua de apă sunt: 4,37 lei pentru metrul cub de apă potabilă și 4,14 lei este tariful pentru canalizare-epurare.

Problema apei, în Baia de Fier, trenează de luni de zile. Oamenii plăteau apa doar ca s-o folosească în gospodărie. Primăria a fost și amendată de inspectorii de sănătate publică și de la DSV pentru că nu a luat măsuri și nici nu a informat populația că apa din rețea nu este bună de băut. Ultima sancțiune a fost aplicată, în primăvară, și a fost de 40 de mii de lei. Acum oamenii beau apă din fântâni sau cumpără din magazine. Lucrurile se complică pentru cei care au afaceri în turism, care trebuie să le pună în vedere turiștilor că apa nu este potabilă, riscând să se îmbolnăvească. 

Galerie foto



Vizualizări: 4,585

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: