Revoluția din decembrie 1989, lumini și umbre

Deși au trecut 22 de ani de la evenimentele din 1989, necunoscutele față de cele întâmplate atunci se păstrează sau poate chiar s-au adâncit. Cu atât mai puțin cunosc despre evenimentele de atunci tinerii care s-au născut după sau erau prea mici să înțeleagă ce se întâmplă. Despre evenimentele din decembrie 1989 s-a vorbit la Simpozionul Județean ”Revoluția din decembrie 1989, lumini și umbre” organizat de catedra de istorie de la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”.

Pentru această manifestare dedicată celor întâmplate în decembrie 1989 și-au dat mâna mai multe instituții - Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”. La întâlnirea de la Muzeul Județean au participat elevi și profesori din județele Galați, Dolj și Bihor.

La emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” telespectatorii vor putea să vadă câteva fragmente din cele prezentate în fața elevilor de către prof. dr. Gheorghe Nichifor, președintele Societății de Științe Istorice, filiala Gorj, prof. dr. Marcela Mrejeru, directorul Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” și scriitorul Dumitru Dănău, fost ofițer de Securitate până în anul 1989.

Din cele prezentate de invitați dar și din întrebările elevilor a rezultat că generația tânără cunoaște foarte puține despre evenimentele din decembrie 1989 dar și gradul de interes scade pe măsură ce ne depărtăm de momentele de atunci. Decembrie 1989 rămâne un moment foarte controversat care nu va fi prea curând lămurit, atât din cauza patimilor politice dar mai ales datorită faptului, prezentat de reprezentanții Arhivelor și Muzeului Județean, că accesul la documente se va amâna,uneori, pentru câteva decenii. Revoluție, cum spun manualele de istorie, sau lovitură de stat, mișcare populară și alte titulaturi oferite de presă, cele întâmplate în decembrie 1989 rămân învăluite în mister.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: