Revoluţia lui Tudor, uitată de „norod”

Ziua de ieri a fost cea care, în 1821, le oferea gorjenilor ocazia de a face un moment cu adevărat de neuitat în istoria poporului român, evenimentul cunoscut drept „Revoluţia de la Padeş” a lui Tudor Vladimirescu trecând nu doar nemarcat, dar chiar şi neconsemnat pe meleagurile Gorjului, ca să nu ne îndepărtăm prea mult de locul acelor întâmplări.

Pe 23 ianuarie Tudor citea în faţa pandurilor săi şi a ţăranilor nemulţumiţi de condiţiile de trai o Proclamaţie care a rămas celebră în istorie şi din care mai citează, atunci când au interesul, chiar şi politicienii zilelor noastre, cei care, în restul mandatului cam uită de „norod”. „Fraților locuitori ai Țării Românești, veri de ce neam veți fi! Nici o pravilă nu oprește pe om a întâmpina răul cu rău! Șarpele când îți iasă înainte, dai cu ciomagul să-l lovești, ca să-ți aperi viața, care mai de multe ori ni se primejduiește din mușcarea lui. Dar pe balaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât cele bisericești, cât și cele politicești, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi? Până când să le fim robi? Veniţi dar, fraților, cu toții, cu rău să pierdem pe cei răi, ca sa ne fie nouă bine!”, spunea Tudor în Proclamaţia sa de la Padeş, adresată întreg „norodului omenesc”, vorbele de atunci rămânând de actualitate în continuare. Aceste vorbe au dus la declanşarea Revoluţiei de la 1821, încheiată însă cu omorârea lui Tudor Vladimirescu la Târgovişte, idealurile mişcării populare îndeplinindu-se însă în anul următor, când ţările române au scăpat de domniile fanariote şi au fost conduse de domnitori români, deschizându-se astfel calea pentru Mica Unirea, cea pe care, din fericire, românii încă nu o uită şi o aniversează azi.

Proclamaţia lui Morega de la Padeş

Numele lui Tudor Vladimirescu a fost preluat, după 1990, de diferite instituţii, asociaţii, cluburi, dar şi de o fundaţie a fostului deputat Dan Morega, ieri acesta fiind singurul politician care a demonstrat că nu a uitat de Proclamaţia de la Padeş. Soarta a făcut ca politicianul să fie de loc tot din Padeş, motiv pentru care, acum, a lansat o proprie „proclamaţie”, un fel de profeţie, mai degrabă, Morega spunând că „norodul” din Gorj va avea parte anul acesta de disponibilizări în minerit şi energie, ca urmare a jafului din ultimul deceniu şi jumătate. „Ţineţi minte Proclamaţia pe care o fac eu acum, că anul acesta nu scăpăm de disponibilizări în minerit şi energie. Jaful celor din mafia sindicală şi a celor din administraţie, făcut în ultimii 15 ani, nu ieri, azi, a dus la încărcarea preţului de cost atât de mult încât energia noastră nu mai este competitivă. În 2007 când eram şi eu în conducerea complexurilor energetice se producea la Turceni 1000 MW, iar la Rovinari 800 MW, mai luam şi de la Craiova şi se făcea o producţie de 2500 MW. Acum tot Complexul Energetic Oltenia de abia dă 800 MW în Sistemul Naţional. Restul se ia de la eoliene şi solară, că e mult mai ieftină şi de asta spun, ca să ştie norodul care citeşte, că la o producţie atât de mică de energie, pe fondul jafului din minerit şi energie, disponibilizările nu pot fi evitate anul acesta”, spune Morega.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: