Rolul banilor în viața omului

În ciuda faptului că banii au o semnificație destul de utilitară, psihologii susțin că un număr mare de emoții și experiențe sunt asociate cu finanțele. Modul în care o persoană se raportează la bani și este modelat în copilărie și poate indica, de asemenea, complexe ascunse și probleme de stimă de sine.

Banii – sunt libertatea

Psihologii susțin că, pentru oameni, banii țin mai mult de identitatea de sine și de emoții decât de lumea materială.

Prezența sau absența banilor afectează sentimentele de:

    • securitate;
    • independență;
    • omnipotență;
    • libertate.

Modul în care oamenii gestionează banii este influențat mai puțin de cunoștințe, cât de starea lor emoțională și de traumele din copilărie. De exemplu, este posibil ca o persoană care a crescut în sărăcie și a fost restricționată în toate privințele să devină cheltuitoare. Învățarea de a-și gestiona finanțele va necesita mult efort.

Copiii ai căror părinți i-au presat întotdeauna vor putea câștiga și economisi mult, dar vor fi zgârciți, iar banii nu vor aduce bucurie.

Educație financiară

Lipsa cunoștințelor de bază despre cum să gestionezi finanțele și în sine poate provoca tulburări de anxietate, dezvoltarea dependențelor și chiar depresie. De exemplu, o persoană care nu știe cum să facă față stresului poate încerca să își amelioreze starea prin cumpărături, cumpărând o mulțime de lucruri inutile. Încercarea de a evada din realitate prin intermediul cumpărăturilor poate fi asimilată dependenței de jocuri de noroc sau de droguri.

Prin urmare, dacă nu înveți cum să gestionezi banii, aceștia vor pune stăpânire pe viața ta.

De asemenea, faptul că nu știți cum să gestionați finanțele poate duce la o simplă greșeală care va fi foarte costisitor de corectat. De exemplu, o persoană se poate afla într-o situație în care are nevoie urgentă de bani și contractează un imprumut online fără să estimeze suma de rambursare sau să o compare cu veniturile sale. În loc să folosiți serviciul MyCredy și să comparați condițiile de împrumut de la diferite companii.

Plățile întârziate pentru un împrumut vor atrage penalități. Suma datorată va crește. Și este posibil ca o persoană să nu-și poată îndeplini obligațiile financiare și să fie trecută pe lista neagră ca un rău-împrumutat.

Prin urmare, este esențial să vă pregătiți din timp pentru viața de adult independent, dobândind cunoștințele necesare despre gestionarea financiară, asigurându-vă liniște sufletească și bunăstare.

Vizualizări: 5,170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: