RomânIA Autentică la Târgu Jiu și Hobița. Mii de gorjeni s-au îmbrăcat în ie!

Sfârșitul săptămânii trecute a fost marcat la Târgu Jiu și Hobița de marea sărbătoare a iei românești, mii de gorjeni venind îmbrăcați în cele două locații în costume tradiționale. Cu toții au participat la a doua ediție a festivalului „RomânIA Autentică”, menit să readucă ia în garderoba de zi cu zi a fiecărui participant, dar și s-o includă în patrimoniul UNESCO.

În parcul Coloanei fără Sfârșit, manifestările nu au început la ora programată, întârzierea de vreo jumătate de oră nesupărându-i pe copiii care au venit de la diverse școli din județ. Cu toții sunt membri în ansambluri folclorice menite să ducă mai departe tradiția, cântul și portul gorjenesc. Dansatorii de la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului” au fost cei care au încins o horă în imediata apropiere a Coloanei, după care sute de oameni s-au prins într-o horă uriașă, desfășurată pe aleile din jurul operei brâncușiene.

Toți participanții la festival s-au mândrit cu vestimentația purtată, mai ales că unele costume erau vechi și de peste un secol. La Târgu Jiu a fost prezent și un grec, venit de fapt la Peștișani pentru a-l ajuta pe primarul Cosmin Pigui la buna organizare a festivalului desfășurat la Hobița. Dimitrios Chatzopoulos a urmărit cu mare atenție în special un grup de călușari de la Țânțăreni, grup din care fac parte mai ales fete. „La Atena am văzut un asemenea spectacol și mi-a plăcut foarte mult. Cum auzeam că vine un grup din România, mă duceam să privesc. Învățasem deja și știam și când se va termina. Când striga cineva «ultima și ultima» și ei ridicau bețele în sus însemna că se va termina dansul. Mă bucur să fiu aici pentru că îmi place totul, de la muzică și dansuri la portul tradițional românesc”, a spus grecul.

Ia, ambasador pentru România

Primarul Cosmin Pigui a declarat, la rândul său, că a primit un sprijin neașteptat din partea grecului după ce i-a lansat invitația de a veni la Peștișani pentru a-l ajuta în organizarea festivalului desfășurat sâmbătă la Hobița. „Îl aveam prieten pe Facebook, el vorbește bine românește și m-a felicitat pentru festival, că i-a plăcut ideea. L-am invitat să mă ajute la organizare și a fost foarte prompt. M-a sunat și mi-a spus că vine și chiar a venit. De două zile ne-a ajutat pe toți cei din Primăria Peștișani să organizăm Festivalul RomânIA Autentică, iar asta m-a și surprins, m-a și bucurat”, a mărturisit primarul.

În satul în care a venit pe lume Constantin Brâncuși s-au reunit sâmbătă la prânz zeci de ansambluri folclorice, spre bucuria celor veniți aici să le urmărească evoluția pe scena festivalului. Ia, dar și costumele populare, au fost din nou motiv de bucurie pentru cei care le poartă. „Ia de pe mine are cred că peste un secol și jumătate pentru că a fost a bunicii mele. Ea s-a cununat cu această ie, iar eu o port cu mare bucurie”, a spus una dintre gorjencele venite la festival. La Hobița a ajuns și anul acesta actorul Cuzin Toma, de loc din Peștișani, prezența lui stârnind interesul celor care l-au remarcat la timp pentru a face o fotografie. Puștii îmbrăcați în costume populare l-au asaltat pe interpretul lui Firicel din serialul „Las Fierbinți”, actorul recomandându-le tuturor gorjenilor să poarte cu mândrie ia și să vină și anul viitor la festival pentru a-l întâlni.

Galerie foto






Vizualizări: 12,117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: